stiri Braila – debraila.ro

FALIMENTUL scolii brailene | Doi profesori, deputat si inspector scolar general, REPLICI pe Facebook | Meirosu: „Sunteti responsabil de toate lucrurile de care va plangeti!” | Seful ISJ, ironie: „Am jucat banii de salarii la ruleta!”

Deputatul Emilia Meirosu (PSD), de profesie cadru didactic, a lansat un atac dur la adresa lui Catalin Canciu, seful Inspectoratului Scolar Judetean, acuzandu-l ca este vinovat de „falimentul scolii brailene”. De cealalta parte, Canciu spune ca este tinta unui atac „insalubru si grosolan”, „pedepsind-o” pe Meirosu: a sters-o din lista de prieteni de pe Facebook.

„Dumneavoastra sunteti responsabil de toate lucrurile de care va plangeti si incercati sa va victimizati!”, i-a transmis parlamentarul inspectorului scolar general, cerandu-i demisia.

„Femeia asta nu intelege absolut nimic. Bugetul de salarii are o gaura de 9,3 milioane de euro. Eu sunt vinovat! Normal. I-am jucat la ruleta!”, a precizat seful invatamantului.

Replica lui Meirosu vine dupa ce Canciu a declarat pentru Ziarul Obiectiv ca aproximativ 95% dintre unitatile de invatamant din judetul Braila nu se incadreaza in bugetul alocat pentru anul 2018, neputand sa fie acoperita plata salariilor, ceea ce va duce, implicit, la disponibilizari. Totodata, seful ISJ a vorbit si despre masurile care urmeaza a fi luate pentru rezolvarea situatiei: clase comasate si elevi din mediul rural care vor face naveta.

Banii pentru salariile profesorilor ajung, acum, direct de la Ministerul Educatiei, in baza costului standar per elev, si nu de la consiliile locale.

„Falimentul scolii, daca ar fi real, va apartine, domnule Canciu! Astazi (n.r. marti), dl. Canciu anunta falimentul scolii brailene fara sa-si dea seama ca este el insusi parte a esecului! Realitatea cruda releva faptul ca populatia scolara este in scadere dramatica. Din anul 2011, printr-un angajament al ministrului de atunci si al guvernului, cu Banca Mondiala, a fost introdus costul standard sau costul per capita, cum le placea sa spună. Urmatoarele guverne nu au putut renunta la costul standard fara costuri imense. Acesta este contextul in care inspectorul scolar general, Canciu Catalin, continua sa faca politica. Dv si alti inspectori scolari generali v-ati simtit nedreptatiti ca finanțarea venea prin deciziile autoritatilor locale. Nu v-ati gandit niciodata ca nici atunci nu ajungeau banii si ca primarii faceau rectificari pentru a mentine scoala in comunitate. In tot timpul ( vreo 13 ani) de cand sunteti prin ISJ Braila, v-ati manifestat dispretul fata de implicarea autoritatilor locale in administrarea scolilor. Va reamintesc faptul ca reteaua scolara si incadrarea in costul standard erau in fisa postului dv si cand finantarea se facea prin consiliile locale! Pana acum ce ati facut, nu ati vazut ca nu ajung banii? Pana acum ii trimiteati pe directori sa rezolve problemele si sa poarte dialog cu autoritatile locale. Dv sunteti deasupra tuturor si nu puteti sa dialogati cu nimeni! Dv asteptati sau jigniti pentru ca ati considerat mereu ca vi se cuvine. Nu dv vi se cuvine, dle Canciu, ci comunitatilor care vor sa aiba scoala, gradinita! Falimentul va apartine! Mergeti la catedra si cu siguranta se va gasi un profesor cu mult mai multe calitati sa scoata scoala braileana din faliment! Asumati-va incapacitatea manageriala si faceti ceea ce va pricepeti! Aroganta, lipsa de empatie, agresivitatea si lipsa dialogului au generat ceea ce numiti dv colaps sau faliment! In foarte multe judete banii sunt insuficienti, dar probleme grave sunt acolo unde inspectorii generali au dovedit nepasare pană acum, neinteresandu-i cum ajungeau banii de salarii! Astazi, v-ati asumat ca sunteți un manager falimentar, asadar mergeti la catedra! Drum bun si lasati victimizarea!”, a scris Meirosu pe o retea de socializare.

De cealalta parte, inspectorul scolar general afirma ca falimentul scolii nu exista, vorbind, de aceasta data, nu despre situatia financiara, ci despre performantele bifate de elevi si profesori. Canciu se considera „hartuit” pentru ca este „incontrolabil din punct de vedere politic”.

„Eu sunt mandru ca aceasta realitate este contemporana cu mandatul meu de inspector scolar general. Dv. cunoasteti acest lucru, il recunoasteti la fel ca si mine, dar altceva nu suportati. Ca eu sunt inspector scolar general, un om onest, incontrolabil din punct de vedere politic. De fapt, acesta este singurul motiv pentru care sunt hartuit permanent cu scopul de a ceda. Sigur ca voi pleca la catedra, dar pe 18 august 2019. Pana atunci ma voi lupta pentru un drept pe care l-am castigat cu multa munca si intr-un mod absolut corect. Eu sunt de acord ca este greu sa intelegeti acest lucru, atata timp cat nu ati dat vreodata un astfel de concurs, dv. nu aveti cum sa respectati rezultatul lui, sa realizati cata munca sta in spatele acestuia, pentru ca dv. ati fost numita ca director de scoala pe baza carnetului. De partid, evident. Si apoi nu sunteti dv. cea in masura sa ma trimiteti pe mine la catedra, asa cum nici eu nu as putea spune ca nu ma intereseaza parerea unor profesori care dupa aproape 20 de ani nu au fost in stare sa obtina gradul didactic I. Ce sa cred? Ca maine, poimaine, imi veti cere sa plec din Romania?”, a mentionat seful ISJ.

Deputatul Meirosu a mai adaugat faptul ca inspectorul scolar general a impus „decizii care dezamagesc, umilesc si chinuie comunitati” atunci cand a constatat ca banii din buget sunt insuficienti.

„V-ati bucurat cand ati auzit decizia de a oferi ISJ-urilor competenta de a gestiona bugetul. Cand ati constatat ca 185.561.000 lei pare o suma imensa, dar, de fapt, insuficienta, ati impus decizii care dezamagesc, umilesc si chinuie comunitati! Ba mai mult, ati transformat aceasta drama a scaderii populatiei in tema de victimizare personala! Costul standard este mai mare anul acesta, insa nepasarea, neimplicarea si aroganta dv, din ultimii ani au adus scoala braileana in aceasta situatie”, a conchis Emilia Meirosu.

La finalul textului postat pe reteaua de socializare, seful ISJ a anuntat ca „interventia agresiva” a deputatului PSD l-a facut sa ia „o decizie falimentara”: „Aceea de a va (n.r. Emiliei Meirosu) da unfriend. Odata cu ea am mai facut si curat in lista de prieteni.”

Comentarii