„Bună ziua, vă rog să aveți în vedere că începând de azi, apa de la chiuvetă nu se va folosi pentru băut și nici la spălatul fructelor, deoarece la analiza apei folosită de oraș a fost sesizată prezența clostridiumului”, este doar unul dintre mesajele care circulă pe rețelele de socializare – dar și prin intermediul aplicației WhatsApp, răspândindu-se cu rapiditate.
Informația este FALSĂ! Totul a plecat de la faptul că, într-adevăr, a fost constatată o fluctuație a valorilor înregistrate pentru bacteria Clostridium perfringens – provenită din fecalele animalelor – însa în apa brută captată de CUP „Dunărea”, practic în apa din Dunăre, complet netratată.
Astfel, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Brăila au emis două recomandări, și anume: să nu fie folosită pentru consum apa brută din fluviu și să nu se consume alimente spălate cu apă brută.
Constatările privind bacteria și recomandările nu fac referire la apă care ajunge la robinet și care îndeplinește toate condițiile de potabilitate. Mai mult decât atât, pentru a asigura populația cu privire la lipsa oricărui risc, Direcția de Sănătate Publică va preleva zilnic, până la sfârșitul lunii, probe de apă potabilă de la stațiile CUP „Dunărea” pentru analize de laborator.
Oricum, monitorizarea calității apei potabile se face atât de către laboratorul CUP „Dunărea”, cât și prin laboratorul Direcției de Sănătate Publică. Potrivit DSP, nu au fost înregistrate deficiențe față de niciun parametru privind calitatea apei potabile.
DSP a comunicat și sfaturi pentru persoanele care au consumat apă din fluviu și manifestă simptomatologie specifică (scaune diareice frecvente și dureri abdominale):
„Să se prezinte la medicul de familie. În cazul în care starea se agravează, iar medicul de familie nu este disponibil, să apeleze 112, ori să se prezinte la Ambulatoriul celei mai apropiate unități spitalicești. În urma consultului făcut de către medic și a eventualului diagnostic privind infectarea cu ”Clostridium perfringens”, se va urma tratamentul prescris.”
Cât despre consumul de pește din fluviu, ori de vânat din vecinătatea Dunării, specialiștii au precizat că nu există nici un pericol atâta vreme cât carnea respectivă este preparată termic.
- Clostridium perfringens este una dintre principalele cauze ale toxiinfecției alimentare!
Clostridium perfringens şi toxinele sale sunt găsite peste tot în mediul înconjurător. Intoxicaţiile alimentare cu Clostridium perfringens sunt destul de comune şi adesea confundate cu gripa de 24 de ore.
Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei. Stările sunt asociate cu dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree. Greaţa este, de asemenea, un simptom frecvent. Febra şi vărsăturile nu apar în mod normal, însă nu sunt excluse.
Clostridium perfringens produce o multitudine de exotoxine şi invazine şi cauzează infecţii ale rănilor. Hemolizinele clostridiale şi enzimele extracelulare precum proteazele, lipazele, colagenaza şi hialuronidaza contribuie la procesul invaziv. Clostridium perfringens produce şi o enterotoxină şi este o cauză importantă a intoxicaţiei alimentare. De obicei, această bacterie se întâlneşte în alimente impropriu sterilizate, în care au germinat endospori.