Prefectul Catalin Boboc a vorbit, la Realitatea TV Galati-Braila, despre modul in care sunt efectuate testele pentru depistarea infectiei cu noul coronavirus la nivelul judetului Braila, unde, de la inceputul pandemiei, au fost confirmate doar 22 de cazuri.
Boboc a explicat faptul ca au fost testate toate persoanele care au prezentat simptomele specifice COVID-19, iar apoi, cu ajutorul anchetelor epidemiologice, au fost izolati de comunitate contactii directi. Pana acum, potrivit sursei citate, aproximativ 900 de persoane au fost testate.
„La Braila s-au efectuate absolut toate testele necesare, conform recomandarilor specialistilor, modalitate care, pana acum, a dat rezultate foarte bune. Suntem undeva la 900 de teste efectuate pana acum. Repet, am efectuat toate testele necesare ca urmare a recomandarii medicului epidemiolog. Cei de la DSP au mers cu anchetele epidemiologice pana acolo unde au descoperit sursa infectarii in cazul fiecarei persoane. Au luat niste proceduri transmise de la nivelul Ministerului Sanatatii si le-au respectat cu sfintenie, punand amprenta personala, cea a experientei de o viata si lucrurile arata cum arata. Stiu ca sunt foarte multe voci care spun ca avem putin cazuri pentru ca avem destul de putine teste. Unde sunt bolnavii? Nu exista un cetatean care sa sune la 112 si sa spuna ca se simte rau, ca are simptome, si sa nu fie consultat sau, eventual, condus la spital, in zona pentru pacienti suspecti, testat si apoi sa astepte rezultatul testului. (…) Ne concentram pe identificarea tuturor celor care au simptome, sa-i tratam de indata si sa descoperim cat mai repede contactii lor, ca sa stim unde putem avea un potential focar. (…) Faptul ca ne laudam ca am facut 100, 200, 5.000 de teste, nu cred ca ajuta la nimic”, a declarat prefectul.
Totodata, Catalin Boboc a mai adaugat faptul ca obiectivul autoritatilor implicate in gestionarea pandemiei de COVID-19 la nivel local este ca niciun brailean sa nu fie ucis de noul coronavirus.
„Brailenii au fost foarte responsabili. (…) Sunt niste exceptii, cele de rigoare. Peste tot exista oameni care nu vor sa respecte masurile sau nu le inteleg foarte bine. Este evident ca numarul mic de cazuri se datoreaza si cetatenilor”, a conchis Boboc.