stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv – VIDEO | IMAGINI cu violentele din centrul Brailei: jandarmii fugaresc si lovesc protestatari! | Scenele, filmate de la inaltime

UPDATE | DEBRAILA.ro publica in exclusivitate imagini de la violentele din seara de marti, cand mai multi protestatari, tineri si minori, au fost saltati de jandarmi si dusi la sediul Politiei, acuzand ca au fost batuti in dube.

Scenele sunt filmate de la inaltime si surprind interventia oamenilor legii. Mai multi tineri sunt fugariti si loviti de jandarmi. (DETALII despre incidente mai jos)

 

Noapte alba la Braila, unde jandarmii si cativa protestatari s-au confruntat la doi pasi de Palatul Administrativ, pentru ca apoi situatia sa degenereze si sa starneasca un val urias de indignare pe retelele de socializare. Mai mult decat atat, revolta s-a mutat din mediul online in fata sediilor Politiei Municipiului si Spitalului Judetean. 

Totul a plecat de la imaginile surprinse de un tanar care participa la manifestatia anti-restrictii si transmitea live momentul in care jandarmii s-au intersectat cu un grup de 19 protestatari. In filmulet apare si un alt tanar, care era cazut la pamant, in stare de inconstienta, langa roata unui taxi. (VIDEO 1)

La un moment dat, celui care filma, minor potrivit propriilor spuse, i se cere de catre un jandarm sa inchida telefonul.

Jandarm: Va rog sa ne insotiti la sediul Politiei! Inchideti telefonul!

Protestatar: Stati ca sa vina cineva din familie. Sunt minor!

Jandarm: Nu vine nimeni! Esti minor? Ce cauti pe strada la ora asta?

Dupa acest scurt dialog, imaginea dispare, iar live-ul continua doar audio, auzindu-se cum protestatarii se vaita, dar si sunete de lovituri. Totodata, unul sau mai multi jandarmi le adreseaza injurii celor urcati in duba.

Jandarmi: … In coltul ala intri. Urca-te sus mai repede! Urca-te, ma, acolo! Gata! Ridica picioarele! Ridica, ma, picioarele!

Bag p*** in voi! Da-te mai incolo! Baga-mi-as p*** in care v-a c***t! Sa vezi ce dansam in seara asta!

In mod oficial, prin intermediul unui comunicat de presa, Inspectoratul Judetean de Jandarmi sustine faptul ca cei 19 protestatari „s-au manifestat violent fata de fortele de ordine”, aruncand cu pietre si alte obiecte contondente in jandarmi si in autospecialele de interventie. 

„Desi au fost somati sa inceteze actiunile agresive, acestia au continuat sa manifeste in acelasi mod. In jurul orei 23:45, grupul de persoane violente a traversat in fuga intersectia Caii Calarasilor cu Bulevardul Independentei si s-a urcat in doua taxi-uri. Taxiurile au fost blocate de efectivele de Politie si de un echipaj de jandarmi venit in sprijin. Manifestantii violenti au fost somati sa coboare, dar acestia au refuzat, fiind necesara extragerea lor. Dupa extragere, aceste persoane au fost conduse la sediul Politiei pentru aplicarea masurilor legale”, a transmis Jandarmeria.

In scurt timp, imaginile din live-ul transmis pe retelele de socializare au devenit virale, adunand mii de distribuiri si comentarii. Asa au aflat despre incident si familiile celor ridicati de jandarmi, care au ajuns, la scurt timp dupa miezul noptii, pe strada Ana Aslan, in fata sediului Politiei Municipiului, unde au purtat discutii aprinse si le-au cerut explicatii oamenilor legii. (VIDEO 2)

Rudele si prietenii protestatarilor le-au zis jurnalistilor aflati la fata locului ca in grupul adus la Politie se afla si multi minori. Dupa mai bine de doua ore de asteptare, protestatarii au inceput sa iasa din sediu. Unii dintre acestia, vizibil afectati de cele intamplate, au declarat ca au fost batuti de jandarmi.

 Tanar 1: Mi-au dat cateva dupa ceafa!

Tanar 2: Minteau ca n-au dat in noi. Unu m-a trantit cu piciorul si altul mi-a dat un pumn in coaste!

Tanar 3: Ne-au scos din taxi si ne-au batut pe toti. Toti prietenii mei au fost batuti si inauntru. Si pe un copil de 12 ani l-au dat cu capul de duba. Pe aia mici i-au batut si i-au trimis acasa. 

Tanar 4: Le-au dat picioare in cap!

Tanar 5: Ne-au batut! Ne-au terorizat cu bataia!  

Mai mult decat atat, un tanar a reusit sa coboare scarile doar cu sprijinul mai multor persoane, prabusindu-se pe asfalt. Atunci, rudele au sunat la 112 si au solicitat o ambulanta, care, in cele din urma, l-au transportat, impreuna cu un alt protestatar, la Spitalul Judetean.

In tot acest timp, Inspectoratul de Politie Judetean le-a comunicat jurnalistilor ca persoana care a ajuns la spital „nu a solicitat ingrijiri medicale, iar la plecarea din sediu s-a simtit rau”. Politistii au mai mentionat ca unul dintre protestatari a cerut sa depuna plangere penala pentru ca a fost agresat.

IPJ: „In sediul subunitatii, una dintre persoane a reclamat faptul ca a avut o altercatie cu un jandarm. (…) Politia s-a sesizat privind savarsirea infractiunii de purtare abuziva, dosarul penal urmand a fi inaintat spre competenta solutionare a Parchetului Teritorial Militar de pe langa Tribunalul Bucuresti.”

Toate persoanele care se aflau in fata Politiei Municipiului au plecat, in jurul orei 03:00, spre spital, unde au continuat conflictul verbal cu oamenii legii. Si alti tineri iesiti din sediul Politiei, in afara celor transportati cu ambulanta, au cerut sa fie consultati de medici. (VIDEO 3)

Un episod distinct, surprins tot in timpul unui live transmis pe retelele de socializare, l-a avut ca protagonist pe unul dintre taximetristii in masinile carora s-au suit protestatarii. Barbatul a filmat un tanar intins pe asfalt, altul decat cel din primul filmulet, moment in care oamenii legii i-au pulverizat spray lacrimogen in fata. (VIDEO 4)

VIDEO 1

VIDEO 2

VIDEO 3

VIDEO 4

Comentarii