stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Un brailean care cultiva canabis in sufragerie, AMENDA PENALA! | Judecator: „Sufera de diabet si a apreciat ca s-ar putea trata cu aceasta planta, fara a avea intentia de vanzare. A manifestat dorinta de schimbare”

Judecatoria Braila l-a condamnat, la sfarsitul saptamanii trecute, pe un tanar care a cultivat canabis in propria locuinta la o amenda penala de 2.000 de lei. Barbatul, in varsta de 32 de ani, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunii de cultivare si detinere de droguri de risc, pentru consum propriu, fara drept.

DEBRAILA.ro a obtinut in exclusivitate motivarea deciziei instantei, in care, printre altele, se vorbeste despre rolul medicinal pe care canabisul l-ar avea in tratarea bolii de care sufera cel care s-a trezit cu mascatii la usa, respectiv diabet zaharat de tip 1.

In mai 2020, braileanul si-a comandat de pe un site de specialitate aparatura necesara cresterii plantelor de cannabis, iar peste trei luni, mai exact pe 26 august, procurorii antimafia au dat buzna in apartamentul acestuia, unde au descoperit patru plante de canabis. Plantele erau cultivate in ghivece, intr-un cort amplasat in sufragerie.

Tanarul a recunoscut in fata anchetatorilor ca a inceput sa consume canabis in 2013, atunci cand a fost diagnostic cu diabet, fiind insulino-dependent. Acesta a sustinut ca ii scade glicemia atunci cand consuma canabis, fapt care il ajuta la reducerea cantitatii de insulina pe care trebuie sa si-o injecteze.

Pentru ca ii era greu sa procure canabis, pentru a reduce cheltuielile si pentru a nu se expune drept consumator, braileanul a decis sa isi infiinteze o cultura de canabi sin apartament, strict pentru consum propriu.

Judecator: „A manifestat complianta si dorinta de schimbare”

Judecatorul a apreciat faptul ca „o pedeapsa cu amenda penala este singura care poate crea o alta atitudine in privinta inculpatului fata de normele sociale, de legea penala”, tinand cont de motivele pentru care braileanul s-a decis sa cultive canabis.

„Sub aspectul circumstantelor reale instanta are in vedere cantitatea mare de droguri de risc – cannabis – cultivata si detinuta de catre inculpat in apartament pentru consum propriu, respectiv peste 160 grame, forma continua a infractiunii, motiv pentru care nu se poate discuta despre amanarea aplicarii pedepsei, ori de suspendarea sub supraveghere, insa, pe aspectele de ordin subiectiv, avand in vedere motivele pentru care in principal inculpatul s-a decis sa cultive aceasta plantă – boala grava de care sufera si aprecierea sa ca s-ar putea trata cu aceasta planta – fara a avea intentia de vanzare, faptul ca este integrat in societate, are o ocupasie si un loc de munca stabil, nu are antecedente penale, acuzatia de fata fiind un eveniment izolat in viata sa, comportarea buna in societate, recunoasterea faptei, precum si promisiunea inculpatului ca a inteles consecințele faptei sale, iar pe viitor va respecta normele de drept penal, imprejurarea ca inculpatul a urmat sedintele si programele adoptate de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, a manifestat complianta si dorinta de schimbare, a constientizat riscurile la care s-a expus si dezavantajele asociate consumului de droguri, precum si faptul ca in prezent inculpatul urmeaza tratamentul cu insulina prescris de medicul curant, se apreciaza ca o pedeapsa cu amenda penala ce va fi stabilita intre limitele maxime si minime, reduse totusi cu 1/4 in privinta inculpatului, ca urmare a acordarii beneficiului recunoasterii vinovatiei, este singura care poate crea o alta atitudine in privinta inculpatului fata de normele sociale, de legea penala”, a precizat instanta.

Sentinta Judecatoriei Braila nu este definitiva.

Comentarii