stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Sotia primarului din Mircea Voda, cafe-bar in caminul cultural. Bani publici pentru binele afacerii | Primarul: „Sotia a cerut sa repare acoperisul pe banii ei, dar Consiliul Local a votat sa se plateasca din bugetul comunei” | Agentia Nationala de Integritate a intrat pe fir, verificand un posibil conflict de interese

Alin Cristea

Situatie cu iz de conflict de interese in comuna Mircea-Voda, unde sotia primarului, social-democratul Ion Ionescu (foto), detine o afacere care se intersecteaza cu banii publici.

Hilar este faptul ca vorbim despre un cafe-bar care functioneaza in caminul cultural din satul Dedulesti. Potrivit informatiilor obtinute in exclusivitate de DEBRAILA.ro, Agentia Nationala de Integritate face verificari in acest sens. ANI a solicitat deja Primariei Mircea-Voda mai multe documente.

Sotia primarului, stapana pe intreg caminul cultural (foto)

Totul a inceput in anul 2002, atunci cand Ion Ionescu nu era primar al comunei. Firma acestuia a primit in regim de inchiriere intreg caminul cultural din satul Dedulesti, insa, surprinzator, nu pentru a desfasura activitati cultural-artistice. Astfel, cu un contract foarte permisiv in buzunar, actualul primar a transformat cladirea in cafe-bar.

„Cand nu eram consilier, caminul cultural s-a scos la licitatie si a castigat firma mea. Inainte se faceau serbarile scolare in camin”, ne-a relatat edilul.

Anii au trecut si, in 2008, Ionescu a intrat in politica, ajungand consilier local si viceprimar al comunei, moment in care a pasat firma sotiei sale. Totusi, in tot acest timp cat a fost numarul 2 in comuna Mircea-Voda, firma sotiei a continuat sa-si desfasoare activitatea in caminul cultural din satul Dedulesti.

Mai mult decat atat, sotia lui Ionescu nu a renuntat la contract nici macar dupa septembrie 2020, atunci cand Ion Ionescu a fost ales primar al comunei, ba chiar a beneficiat, in calitate de proprietar al cafe-barului, de un sprijin din bani publici. Si, pentru ca tabloul sa fie complet, se pare ca si terasa cafe-barului a functionat in ilegalitate ani buni, neexistand un contract de inchiriere pentru teren si nici autorizatie de constructie.

Acoperis nou pentru bar. Din bani publici

Anul trecut, in al doilea an de mandat al lui Ionescu, Consiliul Local decide ca trebuie reparat acoperisul caminului cultural, mai exact al cladirii unde chirias este firma sotiei primarului. Astfel, cu un deviz aprobat de 72.000 de lei, incep lucrarile la cafe-bar.

Contactat telefonic de DEBRAILA.ro, primarul Ionescu sustine ca sotia sa a insistat ca noul acoperis sa fie montat pe cheltuiala firmei, insa nu a putut sta in calea vointei consilierilor locali, care si-au dat girul pentru ca lucrarea sa fie finantata din bugetul comunei. Totul, in contextul in care, dupa cum am aratat, in caminul cultural nu se desfasoara de aproape doua decenii alta activitate in afara de cea a firmei sotiei primarului.

„Da, sotia mea foloseste un imobil al Primariei… Firma era a mea si sotia a devenit administrator atunci cand eu am ajuns viceprimar. Contractul se afla in derulare atunci cand s-a intamplat aceasta schimbare. Sotia mea, va spun, a cerut sa repare acoperisul pe banii ei, pe banii firme, dat Consiliul Local a votat sa se plateasca din bugetul comunei. E un bar, da, dar s-a facut totul inainte sa fiu eu primar. De ce ar trebui sotia sa nu mai aiba barul in caminul cultural? O sa vedem…”, a declarat Ionescu.

Cat despre verificarile derulate de cate inspectorii de integritate, primarul din Mircea-Voda spune ca astepta concluzia, fiind pregatit inclusiv pentru un rezultat negativ.

„O sa punem la dispozitie toate actele. Asta e! Sa vedem daca sunt in stare de incompatibilitate sau cum e…”, a concluzionat edilul.

Comentarii