stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | PEDEAPSĂ de 5 ani și 5 luni pentru un brăilean care a condus BEAT ȘI FĂRĂ PERMIS | Cum A EXPLICAT judecătorul sentința | După ce a fost prins băut la volan și i s-a suspendat permisul, bărbatul, tot beat, a ajuns cu mașina într-un canal, apelând 112 și cerând ajutor

Un brăilean care, deși nu deținea permis de conducere și era băut, a fost prins la volanul unei mașini a primit, recent, o pedeapsă neobișnuită pentru astfel de infracțiuni. Judecătoria Brăila l-a condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare cu executare.

DEBRAILA.ro a obținut în exclusivitate motivarea sentinței

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni de conducere sub influența alcoolului și a unei infracțiuni de conducere fără permis.

Mai exact, inițial, în iunie 2020, polițiștii l-au tras pe dreapta în timp ce conducea pe strada Eroilor. Atunci, testarea cu alcooltest-ul a arătat o concentrație de 0,61 mh/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i s-a suspendat dreptul de a conduce până la finalizarea cercetărilor.

După mai puțin de două luni de zile, individul s-a suit la volan din nou, tot în stare de ebrietate, însă și cu permisul suspendat. De dată această, chiar șoferul a chemat polițiștii, apelând 112 si cerând ajutorul, după ce a ajuns cu mașina într-un canal de irigații de la marginea municipiului.

Din procesul – verbal de redare al apelului 112 de la ora 23:37, rezultă că inculpatul a informat operatorul că „a scăpat maşina în vad” şi are nevoie de intervenţia unui echipaj al ISU pentru a scoate maşina din canal. La întrebarea adresată de operator cu privire la cine a condus maşina, inculpatul a răspuns că el este cel care a condus. La locul evenimentului rutier, inculpatul a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, fiind însă de acord cu recoltarea a două mostre de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Din cuprinsul buletinului de analiză toxicologică reiese că inculpatul înregistra la ora 00:15 o alcoolemie de 3,60 g/l, la momentul recoltării primei mostre biologice”, au notat procurorii.

Judecător: „O pedeapsă cu închisoarea constituie un mijloc apt de reeducare a inculpatului”

După doi ani de la incident, bărbatul a primit sentința, judecătorul arătând că „pericolul pentru ceilalţi participanţi la trafic, îndeosebi pietoni, dar şi conducători auto, şi pe care inculpatul l-a creat este mai mult decât evident”.

„Deşi inculpatul avea suspendat dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, urmare a întocmirii unui dosar penal pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, acesta a continuat să conducă autoturisme, ba mai mult, după ce consuma cantităţi considerabile de alcool, ba chiar provocând şi un accident de circulaţie pe fondul stării de ebrietate în care se afla. Inculpatul a comis fapte de o gravitate ridicată generată atât de valoarea mare a alcoolemiei, de intervalul orar şi zona în care a condus autoturismul şi nu în ultimul rând de situaţia problemelor medicale pe care le are inculpatul, având o amputaţia a 1/3 din membrul inferior stâng. În aceste condiții, punând în balanță toate elementele mai sus arătate, instanţa consideră că o pedeapsă cu închisoarea constituie un mijloc apt de reeducare a inculpatului, astfel încât să se formeze o atitudine corectă faţă de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socială”, a motivat judecătorul de la Judecătoria Brăila.

Astfel, instanța l-a condamnat pe individ la 1 an și 3 luni închisoare pentru prima faptă – conducere sub influență alcoolului, la 2 ani pentru cea de-a doua faptă – tot conducere sub influența alcoolului și la 1 an pentru conducere fără permis. După contopirea celor trei pedepse, inculpatului i-a rămas de executat 2 ani și 9 luni închisoare.

Totuși, instanța a avut în vedere și faptul că brăileanul a săvârșit cele trei infracțiuni, deși, anterior, mai exact în decembrie 2018, fusese condamnat la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare în alt dosar. În acest caz, ținând cont că termenul de supraveghere era de 4 ani, judecătorul a adăugat la pedeapsa de 2 ani și 9 luni închisoare și cealaltă pedeapsă.

In cele din urma, individul s-a ales cu o pedeapsă totală de 5 ani şi 5 luni închisoare .

Comentarii