stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | „Nu aveau niciun motiv să-l lege de pat! Să vedeți vânătăile”. A MURIT pacientul LEGAT și UMILIT la UPU. Fiul său spune că familia nu și-a dat acordul pentru a fi legat


Alin CRISTEA

Deznodământ tragic în cazul pacientului legat și umilit la Unitatea de Primiri Urgențe. Bărbatul de 64 de ani, care suferea de afecțiuni grave, a murit la domiciliu. Filmulețul publicat de DEBRAILA.ro a strâns peste 1 milion de vizualizări (CLICK AICI). Poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.

Familia brăileanului contrazice categoric declarațiile medicului Dragoș Voicu, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență, legate de acordul scris din partea soției pacientului pentru ca acesta să fie legat de patul mobil.

Totodată, printre altele, medicul Voicu afirmase că infirmiera nu se adresa pacientului, ci „bodogănea”.

Fiul pacientului ne-a trimis mai multe fotografii cu vânătăi masive de pe mâna tatălui sau, care ar fi apărut în urma procedurii de contenție mecanică pe care a efectuat-o un paznic de la UPU, se pare că la indicația unui medic.

Filmulețul în care pacientul de 64 de ani este legat de o mână de mânerele unui pat mobil de către un paznic de la UPU, totul în timp ce o infirmieră, vizibili nervoasă, spune că ar fi trebuit dus „la nebuni”, a dus la deschiderea unui dosar penal pentru purtare abuzivă, dar și la o anchetă disciplinară la nivelul unității spitalicești.

Director medical: „Acele comentarii erau un fel de bodogănit așa.

Paznicul era indicat să facă contenția”

La scurt timp după ce filmulețul a devenit viral, mai exact în seara de 27 februarie, Didi Crintea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, a condamnat situația, pe care a descris-o ca fiind „de neacceptat”, și a cerut medicului-șef de la Unitatea de Primiri Urgențe să demareze o anchetă internă legată de modul în care au acționat angajații UPU.

Totodată, a doua zi, pe 28 februarie, directorul medical și purtătorul de cuvânt al spitalului, chirurgul Dragoș Voicu (foto), a venit și cu explicații despre ce s-ar fi întâmplat cu bolnavul. Acesta a susținut că „ar fi fost o luptă de trei ore cu el pentru a îi face bine” înainte de a se recurge la contenția medicală (n.r. imobilizarea), la indicația medicului.

Voicu a mai menționat că soția pacientului și-ar fi dat acordul scris pentru contenție și că paznicul „era foarte indicat” pentru a face procedura. În ceea ce privește limbajul infirmierei, directorul medical a subliniat faptul că acele cuvinte „erau un fel de bodogănit”.

„Soția, care însoțea pacientul, a fost informată despre această soluție și a semnat consimțământul. (…) Paznicul a intervenit, v-am spus, pentru că acolo era o singură femeie – îngrijitoarea, care se lupta cu el de trei ore. Paznicul ca să facă o contenție medicală, cu un dispozitiv special, era foarte indicat la momentul respectiv. (…) În primul rând, că ele (n.r. cuvintele infirmierei) nu se adresau pacientului. Totul s-a făcut cu atenție, cu blândețe. Practic, îngrijitoarea numai i-a ridicat puțin targa ca să-i ușureze respirația. Acele comentarii erau un fel de bodogănit așa pentru că, v-am spus, a fost inclusiv scuipată. Totul venea după trei ore de lupta cu pacientul”, a precizat directorul medical și purtătorul de cuvânt de la Spitalul Județean.

Fiul pacientului: „Un mincinos!

Mama nu a semnat așa ceva”

De cealaltă parte, familia pacientului mort, prin vocea fiului său, contrazice în totalitate declarațiile medicului Dragoș Voicu, pe care îl numește „mincinos”. Soția pacientului ar fi știut că semnează pentru a-l putea lua acasă, fiind in stare foarte grava din cauza cirozei hepatice toxice, și nu pentru a fi legat de pat.

„Nu aveau nici un motiv să îl lege de pat pentru că el nu se putea ridica singur. L-am dus până afară pe o pătură ca să îl putem pune pe targă. A ajuns, în jurul orei 19, la spital și, de atunci, totul a fost un circ. L-au plimbat de colo colo fără să facă nimic concret până la 2 noaptea și pe urmă ne-au spus că nu se mai poate face nimic pentru el. A semnat maică-mea ca să îl luăm acasă, nu cum a spus purtătorul de cuvânt că și-a dat mama acordul ca să îl lege. Un mincinos! Mama nu a semnat așa ceva. Să vedeți vânătăile…”, a mărturisit fiul pacientului pentru DEBRAILA.ro.

„Noi am aflat că fusese legat atunci când

am văzut filmarea la dumneavoastră”

Sursa citată a mai adăugat faptul că tatăl său „nici măcar nu se putea mișca” și că familia a aflat că fusese legat de mână atunci când DEBRAILA.ro a publicat filmulețul.

„Pe la 1:30 noaptea ne-au spus că nu se mai poate face nimic pentru el și au pus-o pe mama să semneze că îl luăm acasă. Era dezlegat când l-au scos. Noi am aflat că fusese legat atunci când am văzut filmarea la dumneavoastră. Atunci am aflat. (…) Nu avea vânătăile, au apărut apoi. Am crezut, inițial, că sunt de la branulă sau de la tratament, însă după 6-7 ore au început să se vadă mai accentuat. Singurele semne pe care le avea erau de la branul că a mai fost internat, însă la Spitalul 3”, a conchis fiul bărbatului de 64 de ani.

În același timp, DEBRAILA.ro a luat legătura și cu sursa filmulețului, respectiv fratele pacientei care a filmat. Și acesta contrazice cele spuse de angajații UPU, respectiv faptul că bărbatul era extrem de violent: „Nu era agresiv. El se văita de durere, că era bolnav de ciroză. Era ca o legumă!”.

Comentarii