stiri Braila – debraila.ro

EXCLUSIV Marturii din dosarul „Mafia cerealelor”: Un afacerist il acuza pe procurorul Carare, seful DIICOT Galati: „Mi-a zis ca daca nu i-l dau pe Ciolca, o sa fac multa puscarie!”

„Daca nu mi-l dai pe X, o sa faci multa puscarie!” sau „O sa iei puscaria lui X daca nu semnezi ce trebuie!”, ar fi fost unele dintre replicile anchetatorilor de la DIICOT, rostite in timpul audierilor din dosarul „Mafia cerealelor”, in care sunt acuzati de evaziune fiscala mai multi afaceristi braileni si galateni. Cele doua replici apar intr-o plangere olografa, adresata superiorilor procurorului de caz si semnata de unul dintre inculpatii din dosar, Craiu Dan Lucian. Cel acuzat de intimidare este procurorul Sorin Carare, seful DIICOT Galati.

De cealalta parte, procurorii antimafia ii acuza pe afaceristi, care au stat mai bine de jumatate de an in spatele gratiilor, in arest preventiv, ca au format un grup infractional organizat, prejudiciind statul cu peste 21 de milioane de euro. Prejudiciul urias este contestat vehement de cei ajunsi in boxa acuzatiilor.

Din septembrie, inculpatii se afla in arest la domiciliu, dupa o lunga batalie in contestatii intre avocati si procurori.

Redam cele mai importante fragmente din documentul citat:

„Am ajuns in jurul orei 13:30 la Galati, la Politia Rutiera, unde am fost introdus intr-o sala unde mai erau in jur de 60 de persoane. Am asteptat in aceasta sala pana in jurul orei 12 noaptea, in jur de 12 ore, dupa care am fost condus la audieri la DIICOT, la sediul de pe strada alaturata. La ora 01:00, 25.02.2016, a inceput audierea mea de catre procurorii DIICOT Galati. Am fost audiat de catre procurorul sef Carare Sorin Danut si de catre doi ofiteri DCCO Galati, unul dintre ei fiind ofiterul Sababei. Am fost amenintat de catre procurorul sef Carare, in sensul ca „daca nu mi-l dai pe Ciolca (n.r. Dan Stefan Ciolca- afacerist brailean, considerat capul retelei care a prejudicat statul), o sa faci multa puscarie”. Dupa aproximativ 30 de minute de discutii, amenintari si incercari ale anchetatorilor de a declara ceea ce doresc dansii, eu aflandu-ma intr-o stare de oboseala foarte accentuata, am cerut sa fiu lasat sa imi redactez declaratia, insa am fost refuzat si am fost scos impotriva dorintei mele din incaperea unde aveau loc audierile. Aceasta audiere, desfasurata in conditii de stres maxim, nu a fost inregistrata video sau audio, singura explicatie plauzibila fiind aceea de a se putea exercita asupra mea toate aceste presiuni, care sa ma faca sa declar ce doreau procurorii. Mentionez de asemenea atitudinea domnului ofiter Sababei, care mi-a spus: „O sa iei puscaria lui Ciolca daca nu semnezi ceea ce trebuie!”. Va relatez in continuare ca procurorul Carare Sorin Danut a folosit un ton extrem de ridicat, tot felul de expresii jignitoare la adresa mea.”

Totodata, afaceristul Craiu precizeaza in plangere ca procurorii ar fi fost interesati doar de „un eventual denunt” la adresa lui Dan Stefan Ciolca: „Am incercat sa explic domnilor anchetatori relatiile pe care le-am derulat cu Ciolca, insa nu au fost interesati de explicatiile mele, neinteresandu-i decat eventualul denunt pe care l-as face contra domnului Ciolca. Va mentionez ca profesia mea este cea de inginer agronom si am incercat sa contracarez acuzatiile procurorilor cu motivatii de ordin profesional, dar nu am fost ascultat.”

Ce spun procurorii DIICOT Galati

Anchetatorii ii acuza pe afaceristii din agricultura ca au initiat, dezvoltat si derulat un circuit financiar ce a avut ca principal scop furnizarea de documente justificative pentru societati comerciale care ar fi atestat in fals achizitionarea de bunuri si servicii, acest lucru avand ca efect diminuarea masei impozabile si implicit diminuarea taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul urias, de 21,3 milioane de euro, este contestat de inculpati.

Cine este procurorul acuzat de Craiu

Numele procurorului Sorin Carare, seful DIICOT – Serviciul Teritorial Galati, apare in mai multe scandaluri publice din ultimii 5 ani. De exemplu, in 2011, cunoscutul avocat Catalin Dancu a sesizat CSM, acuzandu-l pe procuror de exercitarea cu rea-credinta si abuziva a atributiilor de serviciu, folosirea in mod nelegal a autoritatii sale publice si exercitarea de presiuni si amenintari la adresa sa si a colegului avocat Alexandru Bolca, dar si asupra membrilor familiei clientului lor.

<<Av. Dancu arata ca atunci cand s-a intors la biroul notarului, l-a gasit in fata acestui birou pe procurorul Carare, „cu arma la vedere, impreuna cu o armata intreaga de politisti, toti inarmati, retinusera pe toti martorii care dadusera declaratii la notariat, cat si alte persoane care nu dadusera nico declaratie si care nu aveau nicio legatura cu cauza, tipand in gura mare pe srada <>”. Av. Dancu mai subliniaza ca procurorul Sorin Carare i s-a adresat spunandu-i ca orasul Galati „e orasul lui si ca nimanui acolo nu i se permite sa-i strice lui dosarele, „a cerut ofiterilor sa ma filmeze si pe mine si pe av. Bolca Alexandru, acuzandu-ma public ca eu instig oamenii sa minta si sa dea declaratii false la notariat si ca o sa-mi arate el mie”>>, conform viata-libera.ro.

De departe, cel mai cunoscut subiect de presa care l-a avut in prim-plan pe Carare este fuga din tara a fostului deputat Mihail Boldea, in 2012. Parlamentarul anchetat pe atunci de DIICOT a sustinut ca i-a comunicat procurorului ca vrea sa plece din tara, acesta raspunzandu-i: „Pleaca!”. Sorin Carare a negat vehement existenta unei astfel de discutii.

Stefan Boldea, fratele deputatului, l-a acuzat apoi pe Carare, sesisand CSM, ca a participat la funeraliile tatalui sau, dupa episodul anterior, amenintandu-i familia.

Vom reveni!

Comentarii