stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Judecător, în 2021, despre eliberarea unui violator: „S-a îndreptat!” | Acum, după 1 an, brăileanul a violat, din nou, o bătrână | Comisia penitenciarului și procurorul s-au opus, la acel moment, însă judecătorul a admis cererea de liberare condiționată

În noaptea de 11 spre 12 octombrie, un individ a dat buzna în casa unei femei de 82 de ani, pe care a violat-o. A fost reținut pentru 24 de ore și, ulterior, arestat preventiv.

Este vorba despre Nicu Constantin, în vârstă de 43 de ani, un brăilean cu antecedente penale, care a ieșit din pușcărie acum un an de zile, fiind eliberat condiționat din executarea unui pedepse pentru violarea unei alte bătrâne. Ambele violuri au avut loc în comuna Tudor Vladimirescu, unde individul are domiciliul.

În 2017, la sfârșitul lunii noiembrie, Constantin a procedat la fel ca în urmă cu doar câteva zile: a pătruns prin efracție în casa unei bătrâne de 84 de ani, cu Alzheimer, pe care a batjocorit-o. După câteva luni, în septembrie 2018, bărbatul a fost condamnat definitiv la 4 ani și 3 luni de închisoare pentru viol și violare de domiciliu și la plata unei amenzi penale de 2.030 de lei. 

Mai trebuie precizat faptul că individul a mai fost cercetat, după eliberarea condiționată, într-un dosar de furt calificat, aflat, la acest moment, în instanță.

DEBRAILA.ro va prezintă în exclusivitate motivarea judecătorului care l-a eliberat condiționat, în 2021

Comisia din penitenciar: „Nu s-a implicat activ în demersurile de reintegrare socială”

În august 2021, un magistrat de la Judecătoria Brăila a admis cererea de liberare condiţionată formulată de Nicu Constantin, deși comisia penitenciarului, în unanimitate, propusese rediscutarea eliberării peste 4 luni. Mai mult decât atât, chiar și procurorul s-a opus ca bărbatul să iasă din spatele gratiilor.

Potrivit informațiilor obținute de DEBRAILA.ro, comisia penitenciarului a propus rediscutarea eliberării întrucât Nicu Constantin „nu a făcut dovada plăţii sau a imposibilităţii achitării obligaţiilor civile (n.r. amenda penală) stabilite prin hotărârea de condamnare și nu s-a implicat activ în demersurile de reintegrare socială”.

În același timp, reprezentantul Ministerului Public – respectiv procurorul de ședință, a solicitat instanței respingerea cererii de liberare condiţionată „pentru comportament necorespunzător și neachitarea obligațiilor civile”.

Totuși, în ședința din 16 august 2021, judecătorul de la Judecătoria Brăila contrazice comisia și procurorul, arătând că violatorul nu deține bunuri mobile sau imobilie și nici nu realizează venituri, fapt care reprezintă dovada imposibilității achitării amenzii penale.

În același timp, judecătorul care a admis cererea de liberare condiționată a susținut faptul că Nicu Constantin îndeplinește condițiile liberării condiționate „atât cu privire la fracția de pedeapsă executată cât şi cu privire la comportamentul de la locul de deţinere”.

„Petentul a participat la activităţi şi programe educaţionale pe parcursul detenţiei, a avut un comportament în acord cu normele instituţionale din penitenciar, fiind recompensat de 9 ori în perioada executării pedepsei, nu a fost sancţionat disciplinar, nu are sancţiuni în curs de soluţionare, a desfăşurat activităţi lucrative în interesul locului de deţinere. Pentru aceste motive, instanţa va constată că fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 100 Cod penal pentru a se dispune liberarea condiţionată”, a motivat magistratul.

Pentru a putea fi propus spre liberare condiționată, individul trebuia să execute un număr de 1.033 de zile de închisoare, iar la momentul când a ajuns în fața comisiei din penitenciar avea câștigate și executate 1.456 de zile.

Cât despre amenda de 2.030 de lei neplătită, în cele din urmă, după ce a scăpat din pușcărie, la începutul acestui an, instanța a dispus înlocuirea pedepsei amenzii penale cu muncă în folosul comunității pentru o durata de 203 zile. Violatorul a executat munca la Primăria Tudor Vladimirescu.

Comentarii