stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | IMPERIUL primarului din Ulmu: „N-am bani nici de un jaf de masina!” | Un drum catre ferma fiicei si un fiu de toata isprava | Primarul, sincer pana la capat: „Da, utilajele Primariei mai stau in curtea fermei fiului meu. Si mortii ii ducem cu fiul”

Primar la al cincilea mandat, om cu stare, pesedistul Marian Iconaru are in grija o comuna cu aproape 4.000 de locuitori, Ulmu, traversata de unul dintre cele mai proaste drumuri judetene. Si le duce grija, cot la cot cu fiul sau, mare proprietar de terenuri agricole si mana sa dreapta, dupa cum chiar Iconaru recunoaste.

Gurile rele spun ca Florin Danut Iconaru, mosier cu antecedente penale, controleaza tot ce misca in localitate, in numele tatalui, bineinteles. Administreaza cam 2.000 de hectare si se plimba cu un BM X5. Acum 5 ani, flutura un pistol intr-un restaurant din Faurei, fapt care l-a dus in celula.

Fata primarului, absolventa de Stiinte Agronomice, conduce un Mercedes GLE 350. 

„Nu stiu daca am un sfert de comuna. N-am facut o socoteala. Are importanta? Dumneavoastra ce proprietati aveti?”, ne-a spus primarul din Ulmu, intrebat despre unul dintre zvonurile care se plimba soptit pe ulite.

I-am vorbit despre un Ford din 2004. Ne-a pus la punct! El, cu aproape 200 de ha in spate si venituri anuale de peste 100.000 de lei, n-a avut bani sa-si cumpere o masina: „Dumneavoastra din care masini aveti, aveti masini de lux? Uite, ca eu n-am nici o masina. Sunteti mai bogat ca mine. Mai iau si eu, din cand in cand, masina fiului, ca sa-mi rezolv problemele. Uite ca nu mi-am permis sa imi iau macar un jaf de masina! Uite ca eu am un hobby: cand vad un teren il cumpar. Dar nu stiu de ce am ajuns la toate discutiile astea?”

L-am lamurit de ce si am mers mai departe, spre alt zvon, intarit insa de fapte. 

Cum fiul sau este un veteran al agriculturii, un fermier campion al judetului, nici sora sa nu a putut sta mult timp departe de afacerile cu cereale. Ana Maria Iconaru si-a deschis firma si a inceput sa-si construiasca, in urma cu doar cateva luni, o ferma in comuna tatalui, foarte aproape de cea a fratelui sau.

Sa ridici o constructie nu-i greu in familia Iconaru, greu e sa si poti ajunge acolo, cu o duba, cu un camion. Asa ca, unde aparea un drum de exploatare doar in acte, in realitate fiind camp intins, cum o dovedeste fotografiile, domnisoara Iconaru si-a croit cale de acces spre proprietate.

Cu utilajele Primariei, sustin oameni din comuna. Primarul, tatal proaspatului antreprenor din Ulmu, neaga vehement! Neaga chiar si faptul ca s-au facut lucrari, afirmand ca acolo era drum de cand era mic copil, insa, in cele din urma, schimba foaia si admite ca „s-a pus niste pietris”. Potrivit legii, era necesara autorizatie de constructie.

„Este drum de exploatare. Nu exista cum cateva luni? Cine v-a zis? Nu este facut recent, este dupa timpul raposatului. Exact cum e acum, asa era. Ma rog, daca intreaba cineva, acolo a fost amenajat un pic, puteti spune. Poate ca, na, eu nu am masurat. S-a pus niste pietris! Pietrisul este pus foarte frumos de societatea respectiva care are constructia. Nu s-a facut cu utilajele Primariei… Nu era niciun gardulet de nuiele, dom’le. Eu nu va contrazic daca e in poza, dar era drum acolo.  Pot sa truchez si eu cate si mai cate. Intrebati preotul, va zice el! Da, este ferma fiicei mele, dar n-am contribuit eu cu nimic. Din contra, fiica si baiatul au contribuit, dar asta nu se spune, vad! S-a carat de peste tot pietris! L-am amenajat putin. Ce, l-a masurat cineva?”, a explicat Iconaru.

Si la intrebarea de ce drumul, care e de pe vremea raposatului, se termina fix langa ferma fiicei, a avut un raspuns: „Ca se termina acolo, da! Mai duce putin si incolo, dar ca n-a fost amenajat. Daca dumneavoastra apelati la bunici sa faceti un drum? Ce, daca eu sunt primar ei ce sa faca?”

Acum, e de discutat daca s-au folosit sau nu utilajele Primariei, cert este alt fapt, pe care, cu nonsalanta, il admite chiar si primarul. Utilajele Primariei „mai stau” si in curtea fermei fiului sau. De ce stau utilajele achizitionate din bani publici pe o proprietate privata? Le repara gratis Iconaru Jr., caci tatal cheltuie cu chibzuinta banii comunei. In niciun caz nu le foloseste fiul primarului la ferma sa!

„Da, acolo mai stau utilajele. Dintr-un motiv: cand am avut ceva de sudat sau alte probleme, noi la Primarie nu dispunem de asa ceva. A ramas in pana cu un cauciuc l-a bagat acolo. Vorba aia! Mai facem reparatii la ferma fiului. Noi nu facem devize de reparatii ca noi nu avem atatia bani la Primarie, Primaria-i saraca! Are strung fiul, avem (!) cam tot ce trebuie. E vreo nenorocire asta?! Este foarte adevarat!”, a continuat Marian Iconaru.

Ne-a vorbit Iconaru si despre exceptionalul ajutor pe care il primeste, ca primar, din partea fiului, pe care il descrie ca fiind „un partener al primarului, dar din privat”

In 2005, al doilea an de mandat al primarului Iconaru, firma fiului sau avea o cifra de afaceri de 210.000 de lei, in 2016, de aproape 7.000.000 de lei.

„Ne-a ajutat in multe chestii! Cat bine a facut nu iese nimeni in presa sa spuna. Daca veniti pe raza comunei, tot Iconaru Danut Florin va ajuta. Cand e o problema, toata lumea apeleaza la el. Intrebati prin comuna, sa vedeti ce zice lumea. Nu v-ati pus intrebarea cati ingropam cu utilajele fiului meu? El duce si mortii. Astea nu vi le spune nimeni”

Am facut-o deja, desi multi se feresc sa o spune pe aia dreapta, si i-am comunicat primarului o parte dintre cele auzite. Nu prea i-au placut!

„Mai sunt si care mai spun, numai sa dovedeasca. Asa spun si eu de dumneavoastra ca sunteti cel mai bogat, ca aveti un Ford si stati cu chirie. Daca nu v-ati plimbat cu o masina de lux, veniti, vorbesc cu fiul, si ne plimbam amandoi, vedem si drumurile. Meseria dumneavoastra trebuie facuta si cu realizarile din comuna, nu doar cu jefuit. Noi, romanii, stim sa scriem doar unul de altul”

La sfarsit, primarul ne-a dat si motivul pentru care a mai candidat pentru un mandat: „De jena si de rusinea cetatenilor!”

Comentarii