stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Florin Cirligea si dosarul DIICOT | Ce spune afaceristul brailean

UPDATE | Patronul „Comision Trade” a declarat in exclusivitate pentru DEBRAILA ca nu cunoaste detalii legate de dosarul de spalare de bani si evaziune fiscala, precizand ca se afla in drum spre sediul DIICOT din Bucuresti, unde va fi audiat. 

Ar fi vorba despre un contract incheiat intre firma lui Cirligea si o alta societate comerciala, care se angaja sa obtina de la Rompetrol preturi mai avantajoase la carburant.

„Eu nu sunt in Braila. Merg la Bucuresti cu masina mea, pentru a da o declaratie. Sunt 5 facturi din perioada martie-iulie 2013. Eu nu stiu ce se intampla mai departe cu firma respectiva, care ne facea rost de preturi mai bune de la Rompetrol si noi ii plateam un comision”, a mentionat afaceristul.

… Stirea initiala

Procurorii DIICOT efectueaza, vineri, mai multe percheziții domiciliare intr-un dosar ce vizeaza destructurarea unui grup infractional organizat specializat in evaziune fiscala si spalare de bani. Perchezitiile au loc in București si pe raza judetelor Ilfov, Braila si Constanta.

Printre numeroasele persoane care  fac parte din grupul infractional se numara si afaceristul brailean Florin Cirligea, consilier judetean PNL si fost candidat la presedintia Consiliului Judetean si la Senat, la alegerile locale si parlamentare din 2016. Liberalul este cunoscut ca fiind patronul Comision Trade.

Ce spun procurorii antimafia

Potrivit DIICOT, grupul infractional a actionat coordonat in intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe doua circuite fictive de tranzactionare dezvoltate in jurul unui nucleu comun de societati/persoane in scopul inregistrarii in contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinta sustragerii de la plata unor taxe si impozite catre bugetul de stat), si spalarii sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestari servicii, comision, achizitii nereale sau transferuri financiare interne/externe.

Grupul infractional organizat a fost constituit de catre numitii Vitalie Burca, Dmitriy Grigoryev (fost vicepresedinte si Chief Financial Officer al Rompetrol Group) si Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinita de numitii Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Jubleanu Marius Andrei, Maria Victor Andrei, Ruslan Dumitras si Muntean Valeriu, in mecanismul evazionist fiind implicati si reprezentantii societatilor beneficiare (si care aveau relatii contractuale cu firme din grupul Rompetrol), printre care numitii Fottu Stelian, Tulea Marius Emilian, Borcea Cristian, Gadoiu Dragos Madalin, Vintila Cornel, Gadoiu Corneliu George, Oancea Augustin Constantin, Oancea George Alexandru, Golumbeanu Cezar Florin, Cristea Robert Florin, Cilibia Dumitru, Antonevici Serghei, Batranu Mihai, Constantinescu Viorel Gheorghe, Ciocodeica Dumitru, Vasile Bogdan Mihail, Carligea Florin Eugen, Barbu George Cristian, Feraru Daniel Dumitru, Neculae Valentin, Rosu Georgian Roberto, Oancea Daniel Constantin si Paunescu Catalin Nicolae, care prin intermediul societatilor comerciale ce le detineau au incheiat in scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzactionare, disimuland astfel transferul sumelor de bani, care ulterior (din dispozitia numitilor Dmitriy Grigoriev, Sergey Vassilyev si Burca Vitalie) erau rulate succesiv „in cascada” prin alte circuite financiare fictive, in scopul spalarii si in final al obtinerii sumelor respective.

Astfel, in urma verificarilor efectuate a rezultat ca societatile comerciale controlate de catre Burca Vitalie, Dmitriy Grigoryev si Sergey Vassilyev si care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantoma, in considerarea scopului ilicit sus-expus, au facturat in mod fictiv anumite achizitii si prestari servicii si catre alte societati comerciale.

In lantul evazionist au fost folosite pe paliere diferite mai multe societati comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantoma, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societati, in scopul spalarii acestora.

Comentarii