În urmă cu o săptămână, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe instructorul auto Gigi Dârnea (foto) la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. DEBRAILA.ro va prezintă în exclusivitate motivarea instanței.
Bărbatul, un apropiat al comisarului-șef Daniel Popescu – șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, a fost prins în flagrant, la mijlocul lunii iunie, chiar când primea 300 de euro de la o cursantă căreia îi promisese că o va ajuta să promoveze proba practică a examenului auto.
Totodată, Dârnea mai este acuzat de procurori că a primit câte 1.000 de lei de la alți doi cursanți, tot pentru a îi trece cu brio de proba traseului. Unul dintre cei doi cursanți i-ar fi dat banii, potrivit anchetatorilor, chiar cu o zi înainte ca flagrantul cu 300 de euro să aibă loc.
Instructorul auto le cerea banii cursanților pentru a interveni la „Permise și Înmatriculări”, lăsând impresia că are influenţă pe lângă polițiștii din cadrul instituției.
Tribunalul Brăila:
„(…) acest eveniment este accidental în viaţa sa”
Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Dârnea la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă și la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar după contopire a rezultat pedeapsa de 2 ani.
Sentința nu este definitivă.
Judecătorul a stabilit faptul că „s-a probat neîndoielnic săvârşirea infracţiunilor”, mai ales că instructorul auto a recunoscut în fața instanței că a cerut bani de la cursanți și a solicitat aplicarea procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii.
Paradoxal, în fața procurorului de caz și chiar la scurt timp după ce a fost prins cu banii în mână – DEBRAILA.ro a publicat în exclusivitate imagini de la flagrantul anticorupție (CLICK AICI) – bărbatul a negat că ar fi cerut șpagă pentru a îi ajuta pe cursanți să promoveze proba practică a examenului auto.
Revenind la motivarea instanței, judecătorul a apreciat că scopul educativ al pedepse poate fi atins și fără ca Gigi Dârnea să stea în spatele gratiilor, arătând că are „posibilități reale de îndreptare”.
„Instanţa va avea în vedere şi faptul că inculpatul se află la prima abatere de acest gen, neavând antecedente penale. De asemenea, va avea în vedere comportamentul corespunzător al inculpatului în timpul procesului penal, precum şi faptul că şi-a îndeplinit obligaţiile impuse cu ocazia instituirii măsurii arestului la domiciliu, stabilite în sarcina acestuia, făcând dovada că are posibilitatea şi resursele necesare de a se reintegra în societate şi că acest eveniment este accidental în viaţa sa.
Apreciind că scopul educativ al pedepsei poate fi atins si fără executarea efectiva a acesteia, inculpatul având posibilităţi reale de îndreptare, instanta va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului”, a notat magistratul in motivare.