stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | DOCUMENTE | RETETA COMPLETA a unui POLITICIAN BRAILEAN: Circuitul inchis al unor munti de bani sau cum SA TEPUIESTI o banca cu SUTE DE MII DE EURO

ALIN CRISTEA

O „afacere” prin care fosta banca Romexterra a pierdut cateva sute de mii de euro, bani ajunsi la „Avia Travel”, firma mamei lui Alexandru Danaila – fost viceprimar al Brailei, in prezent consilier judetean si presedinte al Organizatiei Judetene PNL. Un credit de aproximativ 400.000 de euro si imobile pierdute de persoane care au garantat imprumutul – la acel moment, angajate ale familiei lui Danaila. 

Dupa 6 ani in care banca a incercat sa-si recupereze banii, vanzand inclusiv locuintele girantilor, creditul neperformant devenine o creanta, care, intamplator sau nu, ajunge la o persoana apropiata de Danaila. Mai exact, s-au bagat in buzunar sute de mii de euro, s-au cheltuit, nu s-au platit rate, banca ramasa cu buza umflata da din coate si ii lasa fara case pe giranti, iar apoi, cand nu mai are ce face, vinde creanta, pe care, printr-o persoana interpusa, o primeste in plic tocmai cel care a orchestrat simfonia banilor.

ROLURI – pentru ca banii, mai ales cei care miros urat, lasa urme care, intotdeauna, te vor ajunge

In prima jumatate a anului 2008, la sucursala din Galati a MKB Romexterra Bank, se semneaza contractul de credit nr. 68. Beneficiarul, SC Avia Travel SRL, reprezentata de un anume Cristian Vasile Dima, in calitate de asociat unic. Administratorul firmei era Alexandru Danaila Zaharia. Alaturi de Avia Travel, ca garanti fidejusori, vin si doua doamne, salariatele familiei fostului viceprimar. Cele doua femei, Georgeta Daciana Neacsu si Stela Brebenel, se obliga sa execute obligatia, respectiv plata creditului, in cazul in care firma nu o poate face, cu propriile venituri si imobile.

„Avia Travel” pune gaj cladirea in care acum functioneaza Hotelul Paris, unde Alexandru Danaila avea domiciliul din buletin. 

Doar unul dintre garanti semneaza contractul. Pentru celalalt, in cauza Georgeta Daciana Neacsu, isi pune iscalitura Alexandru Danaila Zaharia, care fusese imputernicit printr-o procurora notariala speciala, autentificata cu doar cateva zile inainte de semnarea uriasului contract de credit. In cele din urma, Neacsu si-a pierdut casa. 

„Am girat cu apartamentul meu un contract prin care dansul a imprumutat 390.000 de euro, o suma despre care nu am stiut ca e atat mare. Eu i-am facut o procura si el m-a reprezentat pe mine in acest imprumut. Eu n-am semnat alta hartie in afara de aceasta procura. Dansul nu si-a platit datoriile, iar eu mi-am pierdut apartamentul. Asta e! Eu n-as fi garantat niciodata cu toate bunurile mele. Eram angajata, lucram la „Artemis”, agentia imobiliara. Modul lor de a discuta este, mai mult asa, sef-subaltern, ca si cum ti-ar impune niste lucruri”, a declarat Neacsu.

Dupa un an de la contractarea creditului, in septembrie 2009, firma „Avia Travel” ajunge, prin cesionarea partilor sociale, de la Cristian Vasile Dima la Zaharia Puica, mama lui Danaila. Intrucat a semnat in numele „Avia Travel” contractul, Dima ajunge si el executat silit, in goana bancii de a-si recupera banii, cam 367.000 de euro in 2014. Prins in mecanism, fostul patron al firmei incearca sa scape cu ajutorul instantei.

„Subsemnatul nu am alta sursa de venit decat o bursa de doctorat, care apreciez respectuos ca face parte din categoria sumelor exceptate (…) Sunt casatorit, am un copil minor in intretinere, am de achitat cheltuielile curente cu utilitatile si necesarul procurarii de alimente pentru existenta familiei”, scria Dima presedintelui Judecatoriei Galati, intrucat avea domiciliul in municipiul Galati, in urma cu cativa ani.

CIRCUITUL BANILOR. Finalul: in curtea lui Danaila

La sfarsitul anului 2009, vazand ca nu exista sperante ca Avia Travel sa-si achite creditul, banca cesioneaza contractul firmei Corporate Recovery Management, care se ocupa, la acea data, de recuperarea datoriilor Romexterra. O creanta de 402.800 euro in 2009. Reusind sa reduca creanta, dar nu sa o si duca la 0, Corporate Recovery Management o vinde in 2013 catre APS Fund Alpha uzavreny investicni fond din Cehia.

Acum vine si coincidenta: in 2014, pe 14 noiembrie, la un birou notarial din Bucuresti, firma ceha, cesionar in drepturi al Corporate Recovery Management si un coleg de partid al lui Alexandru Danaila, pe atunci viceprimar PNL, semneaza un contract de cesiune de creanta. In fapt, pentru aproximativ 10.000 de euro (42.260 lei), Adrian Catalin Vacu, subordonatul politic al lui Danaila, cumpara creanta firmei mamei lui Danaila, in valoare de 272.710 euro.

Vacu este, din 2016, consilier judetean PNL. La data cumpararii creantei era simplu membru PNL si un apropiat al lui Danaila, atunci presedinte al Organizatiei Municipale PNL. 

Contactat telefonic, Vacu a recunoscut ca a cumparat creanta, pe care o are si acum in buzunar. Spune ca nu a trecut-o in declaratia de avere pentru ca nu e purtatoare de venituri. A cumparat creanta, dar nu a executat datornicii. Afirma ca a vrut sa faca un bine, insa nu firmei mamei lui Danaila, ci unuia dintre garanti.

Restul e „o conjunctura”.

„Da, am cumparat creanta. In prezent, … greu de spus. Lipseste un act… Uite, nu stiu unde am ratacit actul. Creanta este inca la mine. Eu nu am executat debitorul. Am facut un bine la cineva care era co-debitor in acel credit si a fost prietena cu maica-mea. A fost o conjunctura ca eram si prieten cu Danaila si in PNL cand am luat creanta… Nu pot sa zic ca e o coincidenta nefericita. Eu nu am vrut sa uzez de creanta, am vrut sa fac si eu un bine. S-a intamplat sa nu se plateasca creditul, nu cred ca e rea-vointa”, a povestit liberalul.

La finalul povestii, cu cei 400.000 de euro la pusculita, firma mamei lui Alexandru Danaila rasufla usurata. Creanta a ajuns la cineva care nu isi propune sa o recupereze. Pe drum, intr-adevar, unii si-au mai pierdut casele, dar nu asta-i important!

Am incercat sa-l contactam pe Alexandru Danaila, pentru a-si exprima un punct de vedere, insa n-am reusit.

Comentarii