Alin CRISTEA
Instanta care l-a scos din spatele gratiilor pe Husein Daniel Gabriel, zis Dasaev, si l-a trimis in arest la domiciliu precizeaza negru pe alb ca greselile procurorului de caz, care au dus la anularea unor probe importante din dosar, au produs „o anume zdruncinare a soliditatii acuzatiilor aduse”. Dasaev poate parasi imobilul in care locuieste doar pentru a se prezenta in fata organelor judiciare – atunci cand este chemat, avand, totodata, interdictia de a comunica direct sau indirect cu cei doi baschetbalisti americani pe care i-a injunghiat, cu alti inculpati din dosar si cu mai multi martori.
DEBRAILA.ro va prezinta in exclusivitate motivele pentru care, in urma cu mai putin de doua saptamani, Curtea de Apel Galati a revocat masura arestarii preventive in cazul lui Dasaev, acuzat de tentativa de omor, port ilegal de arma alba si tulburarea ordinii si linistii publice.
Curtea de Apel Galati:
- „In privinta inculpatului nu exista date din care sa rezulte ca, odata lasat in libertate, acesta va comite alte infractiuni, ca va incerca sa influenteze bunul mers al procesului penal sau ca se va sustrage de la judecata ori de la executarea eventualei pedepse…”
- „Curtea nu poate sa nu tina seama de imprejurarea ca, prin incheierea pronuntata de judecatorii de camera preliminara din cadrul Curtii de Apel Galati la data de 02.07.2019, au fost inlaturate mai multe mijloace probatorii…„
- „…este neindoielnic faptul ca, in cauza (n.r. prin anularea probelor), s-a produs o anume zdruncinare a soliditatii acuzatiilor aduse…„
- „…trebuie avut in vedere si modul in care se estimeaza ca va decurge procesul penal de fata, fiind rezonabil a presupune – date fiind complexitatea cauzei si dificultatile generate de inlaturarea probelor mai sus mentionate – ca acesta va avea o durata semnificativa, context in care mentinerea masurii arestarii preventive a inculpatului, motivata exclusiv de gravitatea faptelor, ar tinde să capete caracterul unei executari anticipate a eventualei pedepse ce i-ar putea fi aplicata…„
- „Curtea conchide ca temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestarii preventive a inculpatului s-au modificat si nu mai impun mentinerea acestuia in stare de arest. Mai mult, Curtea apreciaza ca starea de arest preventiv in care inculpatul s-a aflat pana la aceasta data a dovedit in mod clar ca reactia institutiilor statului a fost prompta si eficienta si ca ordinea publica a fost restabilita, neexistand nicio dovada clara ca, odata lasat in libertate in aceasta faza a procesului penal, cand s-a confruntat deja cu rigorile legii, inculpatul ar putea sa-si reia activitatea infractionala or ar incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului, reprezentand in acest mod pericol pentru ordinea publica…”
Cum „a gresit” procurorul Ciutac?
Decizia care l-a scapat pe Dasaev de arestul preventiv a venit la mai putin de trei saptamani de la momentul in care tot Curtea de Apel Galati a subtiat serios dosarul, inlaturand aproximativ 160 de file, in principal declaratii ale martorilor. Astfel, probe importante au picat din cauza modului defectuos in care procurorul de caz si-a facut treaba.
Dosarul lui Dasaev poarta semnatura lui Mircea Ciutac (foto), procurorul care, in ultimii ani, a instrumentat cele mai rasunatoare dosare de crima ale Brailei. Intre timp, Ciutac a plecat insa la Macin, dupa ce a castigat concursul pentru fotoliul de prim-procuror al unitatii de parchet din orasul tulcean.
Greselile de incepator ale procurorului au fost exploatate cu iscusinta de avocatii lui Dasaev, instanta dispunand inlaturarea din materialul probator a declaratiilor date de aproximativ 80 de martori, suspecti si inculpati, dar si a altor probe cruciale: ordonanta procurorului privind examinarea fizica a persoanelor, concluzii ale raportului de constatare medico-legala pentru Dasaev si procese-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice interceptate.
Curtea de Apel Galati a aratat ca declaratiile celor aproximativ 80 de martori, suspecti si inculpati au fost luate fara ca avocatii lui Husein Daniel Gabriel sa fie instiintati, lipsind dovada ca aparatorilor li s-a adus la cunostinta, „in termen util, data, ora si locul efectuarii actului procesual”.
Judecatorii au scos din dosar si concluziile Raportului de constatare medico-legala al Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” pentru Dasaev, intrucat procurorul nu a prezentat dovada faptului ca acesta si-a dat consimtamantul sau s-a opus efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice sau a examinarii sale fizice.
Tot procurorul Mircea Ciutac a uitat sa certifice pentru conformitate doua procese-verbale in care au fost redate convorbiri telefonice interceptate si inregistrate din dosar, astfel fiind anulate stenograme din patru file ale dosarului.