stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | „Dați-vă-n … de vaci. Vă fac aici baltă de sânge!” | Bărbatul care i-a amenințat pe șeful Poliției Făurei și alți 3 polițiști și-a primit PEDEAPSA: 2 ani și 2 luni pentru scandalul din Spitalul Făurei | DESPĂGUBIRI de 20.000 de lei pentru comisarul-șef Enache și de câte 10.000 lei pentru doi agenți | Ce a spus judecătorul

Alin CRISTEA

Individul care, în urmă cu aproximativ jumătate de an, i-a înjurat și i-a amenințat cu moartea pe patru polițiști, printre care și comisarul-șef Marinel Mădălin Enache – șeful Poliției Orașului Făurei, a fost condamnat în primă instanță.

Fănel Lică, aflat în arest preventiv, a primit o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Trei dintre polițiști au cerut și au primit despăgubiri. Sentința Judecătoriei Făurei nu este definitivă. Apelul va fi judecat de Tribunalul Brăila.

DEBRAILA.ro va prezintă în exclusivitate motivarea judecătorului

„Ce dacă sunteți comisar? Dacă îți trag și ție un pumn. Du-te… îmi bag…”

Scandalul a avut loc în seara de 7 mai 2022, după ora 22:30, când Fănel Lica, un recidivist din comuna Surdila-Găiseanca, a dat buzna în Spitalul Orășenesc Făurei, unde unui șofer, prieten al acestuia, i se prelevau probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Individul, în vârstă de 35 de ani, a început să îi înjure și să îi amenințe pe cei doi polițișți aflați în unitatea medicală, mimând inclusiv un gest de lovire asupra unuia dintre oamenii legii. Scenele au fost filmate de polițiști.

„Inculpatul se îndreaptă către uşă, iar când ajunge în dreptul uşii ridică palma deasupra capului, mimând că vrea să-l lovească pe agentul care stătea în cadrul uşii, spunând: „Tu ce stai, mă! Că dacă-ţi scap una! Du-te-n m**** mă-tii!”, moment în care poliţistul se fereşte din calea bărbatului, ridicând mâinile la nivelul capului pentru a se proteja de o eventuală lovitură, care însă nu a mai fost aplicată”, a notat procurorul de caz în rechizitoriu.

„Să moară fata de nu vă tai!”, „Te tai!” și „Închide aia că dacă îţi dau una rup camera şi scutul cu tot cu tine!” sunt câteva dintre amenințările pe care Lica le-a adresat celor doi agenți.

După aceste momente tensionate, în spital și-a făcut apariția și comisarul-șef Marinel Mădălin Enache – șeful Poliției Orașului Făurei, însoțit de un alt agent. Totuși, bărbatul recalcitrant nu s-a liniștit deloc, continuând valul de înjurături și amenințări, inclusiv la adresa lui Enache, care se prezentase.

„Ce dacă sunteţi comisar, ce dacă sunteţi şef?”, „Mi se rupe, mi se îndoaie mie!”, „Du-te mă de aici!”, „Bă, eu nu merg nicăieri!”, „Şții cu cine ai de-a face, nu mă controlez!?” sau „Dacă îţi trag şi ţie un pumn! Du-te…îmi bag…”, au fost replicile lui Fănel Lica la solicitările șefului Poliției Făurei de a-l însoți la sediu.

În cele din urmă, individul a plecat spre sediul Poliției, însoțit de cei patru polițișți, însă nu și-a schimbat deloc atitudinea.

„Bă, băiatul ăla a băut un pahar de vin şi aţi venit ca vacile 50 de şpăgari… Daţi-vă în p*** mea de vaci, mă! (…) Să moară fata mea aici dacă nu vă fac aici baltă de sânge! Voi sunteţi nebuni!? Te baţi, mă, cu mine parte în parte? Tu, tu, tu, care vreţi voi!”, le-a spus bărbatul oamenilor legii chiar în fața spitalului.

Întregul scandal a durat 12 minute.

Instanța: „A încălcat legea penală cu nonșalanță!” | Polițiștii au primit despăgubirile cerute

Judecătorul l-a condamnat pe Fănel Lica pentru săvârșirea a patru infracțiuni de ultraj, în stare de recidivă postexecutorie, la pedeapsa închisorii de 1 an pentru fiecare infracţiune și pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice, în stare de recidivă postexecutorie, la pedeapsa închisorii de 6 luni.

Astfel, după contopirea pedepselor, instanța a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an la care se adaugă o treime din celelalte pedepse, urmând ca acesta să execute o pedeapsă rezultantă de 2 ani şi 2 luni închisoare.

Totuși, din această pedeapsa, dacă va rămâne „în picioare” și după apel, lui Lică i se va reduce perioada petrecută în arest preventiv, respectiv din luna mai 2022 și până la pronunțarea unei sentințe definitive.

„Rezultă fără niciun dubiu că acțiunile inculpatului au avut ca urmare imediată tulburarea efectivă a ordinii și liniștii publice, producând o stare de neliniște celor din jur, o stare gravă de insecuritate în sfera relațiilor de conviețuire socială. (…)  Instanţa reţine uşurinţa manifestată de inculpat în luarea hotărârii infracţionale, fiind sfidate de către acesta valori sociale importante, respectiv relaţiile sociale referitoare la respectarea ordinii şi liniştii publice, dar şi autoritatea instituţiilor publice, fiind creată o stare de pericol potenţial în acest sens. (…) Inculpatul a încălcat legea penală cu nonşalanţă, ignorând faptul că se află într-o unitate medicală, fapt ce relevă necesitatea stabilirii în privinţa inculpatului a unei pedepse pentru descurajarea acestuia pe viitor să mai comită fapte de natură similară”, a arătat judecătorul în motivarea condamnării.

Totodată, în dosar s-au constituit părți civile trei dintre cei patru polițiști, printre care și comisarul-șef Marinel Mădălin Enache. Șeful Poliției Făurei a cerut daune morale în valoare de 20.000 de lei, în timp ce ceilalți doi oameni ai legii au solicitat câte 10.000 de lei.

„Este dincolo de orice îndoială existenţa unui prejudiciu moral, care constă în afectarea imaginii profesionale a părţilor civile”, a explicat magistratul, care a admis cele trei acțiuni civile, obligându-l pe Fănel Lica să plătească poliţiștilor suma totală de 40.000 de lei.

Comentarii