Un brăilean de 58 de ani a fost condamnat, pe 5 februarie, la 1 an și 4 luni cu suspendare pentru încălcarea ordinului de protecție provizoriu. Practic, individul a săvârșit patru acțiuni de încălcare a ordinului.
Potrivit rechizitoriului, în august și septembrie 2024, bărbatul, în trei zile diferite, s-a apropiat de soția sa, încălcând măsurile dispuse printr-un ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ba chiar a și lovit-o. Totuși, între timp, femeia și-a retras plângerea depusă pentru violență în familie și distrugere, așa că acesta a fost judecat doar pentru încălcarea ordinului.
„A pătruns în apartament fără acordul său, refuzând să îl părăsească, având la cunoștință de emiterea ordinului de protecție. (…) L-a observat pe soțul său venind către ea, moment în care acesta a strigat-o, venind lângă ea, trăgând-o de păr și lovind-o cu palma în zona feței. (…) La ușa apartamentului s-a prezentat soțul său, iar pentru că aceasta nu i-a deschis, soțul său a început să lovească cu pumnii și picioarele ușa de acces”, a arătat procurorul.
Trimis în judecată, brăileanul a fost condamnat la 1 an și 4 luni cu suspendare, judecătorul precizând, potrivit motivării obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, că „o pedeapsă deosebit de aspră, în raport cu datele personale ale inculpatului, este adesea neconvingătoare și neeficientă, nefiind în măsură a-și atinge scopul”.
Mai exact, magistratul a subliniat faptul că individul are 58 de ani, este pensionar și nu a mai încălcat legea penală.
„Instanţa apreciază că scopul sancţiunii poate fi atins şi fără privarea de libertate a inculpatului, simpla condamnare a acestuia implicând o constrângere şi fiind aptă să conducă prin ea însăşi la reeducarea sa, iar, pe de altă parte, lipsa altor condamnări anterioare, însuşirea şi conştientizarea necesităţii respectării normelor penale de către inculpat impun această soluţie. (…) Împrejurările legate de persoana inculpatului, atitudinea procesuală manifestată, de regret și recunoaștere a faptei reținute în sarcina sa, conduc la convingerea instanței în sensul în care inculpatul va conștientiza semnificația sentinței penale în baza căreia urmează să se dispună supravegherea acestuia, precum și justețea raționamentului care a condus la concluzia că nu se impune executarea pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare în regim de detenție”, a notat sursa citată.