Alin CRISTEA
Un bărbat de 51 de ani, angajat la „Braicar”, mai exact șofer al operatorului de transport public de persoane, a fost, timp de trei luni de zile, urmărit penal pentru că ar fi condus un autobuz în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. Mai exact, polițiștii de la Biroul Rutier l-au testat cu aparatul DrugTest, care a indicat prezența a nu mai puțin de trei substanțe interzise.
Acuzația a stârnit un val uriaș de comentarii pe rețelele de socializare, sute de internauți arătându-se revoltați de faptul că un mijloc de transport în comun este condus de o persoană care s-ar droga. Și ziare centrale, nu doar cele locale, au publicat știrea.
Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, în cele din urmă, după trei luni și după ce a plătit din propriul buzunar analiza toxicologica, bărbatul a primit verdicul final: „FAPTA NU EXISTĂ!”.
Partea I. Șoferul „drogat”
Pe 5 octombrie 2022, în jurul orei 12:20, oamenii legii l-au tras pe dreapta pe bărbatul care conducea autobuzul pe strada G-ral Eremia Grigorescu. L-au testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, însă surpriza a apărut atunci când a fost efectuată testarea cu aparatul DrugTest.
A doua zi, pe 6 octombrie, cazul a fost făcut public, prin intermediul unui comunicat de presă, chiar de către Inspectoratul de Poliție Județean, care anunța faptul că rezultatul testării antidrog a indicat consumul de substanțe psihoactive.
„Pe numele acestuia (n.r. șoferului) a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive„, informa Poliția la acel moment.
Potrivit unor surse judiciare, rezultatul a arătat prezența a trei substanțe psihoactive, și anume THC, MDMA și MTD.
PARTEA II. Șoferul „drogat” Și „penal”
După rezultatul pozitiv, polițiștii l-au dus pe șoferul de 51 de ani la Unitatea de Primiri Urgențe, unde i-au fost prelevate probe biologice – sânge și urină, așa cum cere legea.
În aceiași zi în care a fost tras pe dreapta și testat, oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale „în rem” (n.r. asupra faptei) pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, iar apoi, printr-o altă ordonanță, au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de șoferul de autobuz.
Practic, atunci bărbatul a devenit suspect în cadrul dosarului penal, măsura fiind confirmată de procuror după câteva zile, mai exact pe 10 octombrie.Totodată, acesta a rămas fără permis de conducere și, indirect, fără job-ul de șofer de autobuz.
Totodată, numele brăileanului a ajuns în spațiul public, fiind legat de faptul că soția acestuia a candidat la alegerile locale din 2020 pentru fotoliul de primar al unei comune.
PARTEA III. ȘOFER NEVINOVAT pe banii lui
Pentru ca ancheta penală să nu se prelungească la nesfârșit și cunoscând faptul că rezultatele analizelor probelor biologice vin de la Medicina Legală după luni bune, șoferul de autobuz decide să plătească analiza toxicologica din propriul buzunar. Astfel, își propusese să dovedească că este nevinovat și să se poată întoarce la muncă, la volan.
Aproximativ 1.000 de lei ar fi plătit la Institutul de Medicină Legală Iași.
Cu banii în casierie, Medicina Legală se mișcă rapid și emite pe 18 octombrie, după 13 zile de la momentul când bărbatul a fost testat cu DrugTest-ul, un buletin de analiză toxicologică. Documentul arată negru pe alb faptul că cele trei substanțe identificate de aparatul DrugTest nu existau.
Mai mult decât atât, nu s-au pus în evidență nici alte substanțe din categoria celor interzise, precum cocaină, ecstasy sau triciclice antidepresive.
Cu alte cuvinte, brăileanul nu se afla sub influența substanțelor psihoactive.
Totuși, rezultatul analizei toxicologice nu a însemnat și sfârșitul anchetei penale. Abia pe 5 noiembrie, polițistul care a efectuat cercetări în dosar întocmește documentul prin care îi propune procurorului de caz să dispună clasarea cauzei pentru că „fapta nu există„.
Referatul cu propunere de clasare ajunge la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila unde stă pe biroul procurorului aproximativ două luni de zile. Astfel, pe 13 ianuarie 2023, după aproape trei luni de la momentul în care rezultatul analizei toxicologice a arătat că șoferul era „curat”, se dispune clasarea.
În ordonanța semnată chiar de procurorul Gabi Daniela Stanciu, șefa Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, se menționează foarte clar că „infracțiunea reținută în sarcina suspectului nu subzistă”, având ca fundament buletinul de analiză toxicologică.
Tot pe 13 ianuarie 2023, unitatea de parchet răspunde și cererii bărbatului de restituire a permisului auto, necesar pentru a-și desfășura activitatea de șofer la Braicar, anunțând că soluția de clasare a fost trimisă și la Serviciul Rutier.