stiri Braila – debraila.ro

EXCLUSIV Caz de INFECTIE cu virusul West Nile la Braila, tinut la SECRET de autoritatile sanitare

Caz de infectie cu virusul West Nile. Este vorba despre o femeie din satul Pantecani (comuna Galbenu), trecuta de 75 de ani, internata la Spitalul Judetean pe data de 19 iulie. Directia de Sanatate Publica nu a facut publica situatia, transmitand insa autoritatilor ierarhic superioare toate datele.

Prefectul judetului, Madalina Cochino, a confirmat pentru DEBRAILA informatia, declarand ca va verifica de ce cazul nu a ajuns in spatiul public.

Nu stiu momentan de ce DSP nu a facut public cazul. O sa ma interesez. Noi (n.r. Institutia Prefectului) am facut adrese catre toate unitatile administrativ-teritoriale, prin care am transmis sfaturile necesare pentru ca populatia sa stie ce are de facut”, ne-a declarat Cochino.

De cealalta parte, directorul Directiei de Sanatate Publica, Gabriel Ciochina, a precizat pentru DEBRAILA ca nu a considerat necesar sa faca public cazul pentru ca nu au fost inregistrate cazuri multiple: „N-am considerat alarmant. Este un singur caz, nu puteam induce starea de panica in randul populatiei. De exemplu, in 2015 nu a fost niciun caz. In urma intregii anchete din acest caz nu s-au identificat suspiciuni rezonabile ca ar fi vorba de o raspandire a virusului West Nile. Daca erau 4-5 cazuri, in colturi diferite ale orasului, le faceam publice.”

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino” a confirmat, pe baza probelor recoltate de la localnica din Pantecani, infectia cu virusul West Nile.

Braileanca a avut o evolutie favorabila a starii de sanatate, fiind externata la sfarsitul saptamanii trecute, pe 29 iulie, dupa 10 zile de spitalizare. Totusi, ancheta epidemiologica continua, urmand ca de la Bucuresti, sa soseasca rezultatele unui alt set de probe recoltate, inainte de externare.

Ce este West Nile?

Virusul West Nile se transmite prin intepatura, de la tantar la om, dar nu si de la om la om. Boala afecteaza sistemul nervos, semanand cu meningita sau encefalita. Virusul ataca membrana care protejeaza creierul, insa daca pacientul este tratat nu ramane cu sechele.

Simptome

In primul rand, cel intepat de tantar si infectat are febra. Apoi apar durerile intense de cap, asemanatoare cu cele date de o migrena. Varsaturile sunt si ele prezente, iar pacientul incepe sa transpire excesiv si sa zaca, adica sa aiba o stare de somnolenta. La fel ca la gripa obisnuita, pacienti acuza si dureri abdominale sau musculare si articulare.

Nu exista vaccin pentru virusul West Nile.

Tratamentul nu este unul standard pentru aceasta boala infectioasa. De regula, medicul decide pentru fiecare pacient in parte ce fel de tratament este necesar. Medicamentele sunt cam aceleasi care se dau in cazul unei encefalite virale sau a unei meningite virale.

Majoritatea celor infestati cu West Nile duc boala pe picioare. Poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri si care sufera deja de diferite afectiuni. Copiii trec, de regula, peste infectarea cu virusul West Nile asimptomatic.

Comentarii