Alin Cristea
În urmă cu doar câteva zile, mai exact pe 30 august, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe subcomisarul Ștefan Laurențiu Prioteasa, fostul șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila, la doi ani de închisoare cu suspendare.
Acesta a divulgat unei femei de afaceri o serie de informații confidențiale cu privire la controale și percheziții efectuate de Poliția Municipiului Brăila la magazinele pe care cea din urmă le deține.
Sentința, care nu este definitivă, vine la aproape doi ani de la momentul în care procurorii anticorupție l-au plasat sub control judiciar pe ofițer, acuzându-l de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și compromiterea intereselor justiției.
Atât în fața procurorului de caz, cât și în fața instanței, Prioteasa, în vârstă de 38 de ani, a venit cu explicații considerate de judecătorul care a pronunțat sentința ca fiind „vădit nesincere”.
Mai exact, ofițerul a subliniat că se întâlnea cu femeia de afaceri pentru că pornise pe cont propriu o anchetă, fără a-și informa superiorii și fără a avea competență, despre presupuși polițiști care îi ofereau acesteia informațîi confidențiale cu privire la anchetele care o vizau.
„Susține că scopul acestor întâlniri a fost de a obține anumite informații de la aceasta, respectiv pentru a verifica ipoteza că anumiți lucrători de poliție îi oferă informații sau îi acordă protecție. Precizează că femeia de afaceri nu este informatorul său. Activitatea sa a fost o activitate polițienească desfășurată din proprie inițiativă, nu și-a informat șeful ierarhic despre activitatea pe care urma să o desfășoare și nici nu a consemnat într-un raport polițienesc ce urmă să întreprindă. Menționează că nu avea competența să facă cercetări cu privire la cercetarea unor fapte de corupție sau asimilate lor săvârșite de agențîi de poliție și nici nu a avut delegare din partea unui șef ierarhic sau procuror. Nimeni nu i-a solicitat să strângă date despre femeia de afaceri. Precizează că motivul pentru care a desfășurat investigația pe cont propriu a fost dorinţa de a ocupa o funcție de conducere în Poliția Municipiului Brăila”, a notat procuror de caz în rechizitoriu.
În realitate, chiar subcomisarul Prioteasa era cârtița din interiorul Poliției. A fost filat și înregistrat în timp ce s-a întâlnit cu femeia de afaceri, în perioada septembrie-octombrie 2021, de trei ori, inclusiv în mașina ofițerului.
De fiecare dată, fostul șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila îi spunea femeii de afaceri că în următoarea zi vor fi efectuate, în funcție de caz, acțiuni de control, percheziții sau îi vor fi oprite autoturismele în trafic.
Judecător: „Inculpatul a afectat eficienţa acţiunilor Poliţiei Municipiului”
Tribunalul Brăila l-a condamnat pe subcomisarul Ștefan Laurențiu Prioteasa la 1 an și 10 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și la 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de compromiterea intereselor justiției.
În final, după contopirea pedepselor, ofițerul a rămas cu o pedeapsă principală rezultantă de 2 ani închisoare. Totodată, judecătorul a considerat că „scopul social educativ-preventiv al pedepsei va putea fi atins şi fără executarea efectivă a pedepsei aplicate”, dispunând suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
DEBRAILA.ro va prezintă în exclusivitate principalele argumente aduse de judecător în motivarea sentinței
„În cauză, inculpatul, având gradul profesional de subcomisar și funcția de șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila, i-a furnizat numitei informații ce nu erau destinate publicității referitoare la acțiunile verificatorii și investigative care urmau a fi întreprinse de către organele de poliție, fapt ce a dus la ”sabotarea” activităților desfășurate de poliție.
Un ofițer de poliție cu gradul profesional de subcomisar și funcția de șef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila, care se bucura de încrederea conducerii Poliţiei Municipiului Brăila, a divulgat informații de care a luat cunoştinţă în şedinţele la care a participat datorită atribuţiilor sale de serviciu, informaţii referitoare la acțiunile de verificare și investigare care urmau a fi întreprinse de către organele de poliție.
În cauză, gravitatea faptei este direct proporţională cu importanţa funcţiei pe care o îndeplinea, respectiv Şef al Secției 1 Poliție Rurală Brăila şi importanţa informaţiilor la care avea acces în exercitarea funcţiei pe care o îndeplinea. Prin acțiunile sale, inculpatul a afectat eficienţa acţiunilor Poliţiei Municipiului Brăila și a subminat eforturile colegilor săi.
Prin acțiunea sa inculpatul a îngreunat desfășurarea urmăririi penale, informațiile confidențiale oferite afectând eficienţa unor percheziții efectuate de Poliția Municipiului Brăila”, a explicat magistratul, potrivit documentului obținut de DEBRAILA.ro.