stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | AZILUL FANTOMĂ din Brăila: imagini cu un puternic impact emoțional și MĂRTURIILE celor implicați | Persoane cu dizabilități duse cu ambulanțele la spital | Centrul controlat de Aura Udrea, FĂRĂ LICENȚĂ și AUTORIZAȚIE DE FUNCȚIONARE – dosar penal

Autoritățile au închis, miercuri, un centru rezidențial privat care nu deține licență și autorizație de funcționare. Totuși, în aceste condiții, în clădirea de pe strada Mircea cel Mare, în cartierul Brăilița, se aflau 41 de persoane, dintre care 18 persoane cu diverse dizabilități, tineri și bătrâni, fără aparținători. 

Cine trecea pe stradă nu avea de unde să știe că în spatele gardului, în clădirea cu etaj, funcționa un astfel de stabiliment. Doar pe ușa de intrare în imobil era lipită o foaie A4 pe care scria „Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență Persoane Dependente <<Casa Bunicii>>”.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei activități, iar persoanele cazate în centru au fost transportate la spital sau în centre care nu au probleme de legalitate.

Mai exact, 18 persoane cu dizabilități au ajuns cu ambulanțele la unități spitalicești, atât la Spitalul de Psihiatrie, cât și la Spitalul Județean de Urgență – unde au fost evaluate din punct de vedere medical și au primit îngrijiri de specialitate, în timp ce 23 de persoane au fost cazate în alte centre.

Imobilul în care funcționa centrul din Brăilița îi aparține Aurei Udrea (foto), un personaj controversat – văduva interlopului Costel Frizeru, care, în mai 2017, a mai fost în mijlocul unui scandal similar.

Acum, femeia recunoaște că centrul funcționa fără licență. Cei 41 de beneficiari ai centrului au fost aduși aici, în ianuarie 2023, după ce alte două centre controlate de Udrea ar fi fost închise de autorități.

DECLARAȚIILE COMPLETE ÎN VIDEO

CLICK AICI

Episodul 2017:

La acel moment, autoritățile, de la Poliție la Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Teritorial de Muncă, au verificat mai multe centre deținute de Aura Udrea, descoperind numeroase nereguli. A fost verificat, în special, modul în care s-au acordat subvenţiile de la stat pentru beneficiarii aflaţi în centrele de îngrijire de sub umbrela Asociației „Aura 2010”.

Atunci, pe lângă Aura Udrea, la audieri a fost adus și Adrian Ritzinger, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

S-a deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, însă, în septembrie 2017, procurorii brăileni și-au declinat competența, iar dosarul a ajuns la DNA Galați, de unde nu s-a mai făcut niciun anunț public cu privire la stadiul cercetărilor.

Comentarii