stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Angajare a la ALDE Braila: Fiul senatorului condamnat Mihai Ruse, CONSILIER la minister | „Calitatile mele m-au impins mai in fata!”

Fiul senatorului Mihai Ruse, presedintele Organizatiei Judetene ALDE, lucreaza in Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, condus de unul dintre colegii de partid al tatalui sau. Mai mult decat atat, ministrul Ilie Viorel este si senator, la fel ca Ruse.

In varsta de 34 de ani, Bogdan Ionut Ruse (foto) este consilier in cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP) inca din anul 2017. In algoritmul politic al Guvernului PSD-ALDE, portofoliul Relatiei cu Parlamentul a apartinut mereu ALDE, inca de la instalarea Guvernului Sorin Grindeanu, prin ministrii Gratiela Gavrilescu si Viorel Ilie.

Fiul senatorului Mihai Ruse a fost angajat cand in fruntea ministerului se afla, ca si acum, Viorel Ilie, fost primar al orasului Moinesti din judetul Bacau. Trebuie precizat si faptul ca Ilie, pana sa ajunga in Guvern – pe 27 martie 2017, a fost liderul grupului ALDE din Senat.

Intrebat cum comenteaza faptul ca a ajuns sa fie angajat intr-un minister condus chiar de catre unul dintre colegii de partid si Parlament ai tatalui sau, Bogdan Ionut Ruse spune ca doar calitatile sale l-au ajutat sa obtina jobul. 

„Nu am avut niciun sprijin din partea tatalui meu. Orice ministru ce isi intra in atributii, are dreptul sa isi desemneze un numar de 3-4 consilieri personali ce il ajuta pentru o buna relationare cu celalalte ministere, cat si cu Guvernul si Parlamentul Romaniei. Nu este niciun interes, ci doar calitatile mele m-au impins mai in fata si am fost selectat”, a declarat Bogdan Ionut Ruse pentru DEBRAILA.ro.

Intrucat pe site-ul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul nu apar date legate de atributiile fiului senatorului Ruse, l-am rugat sa ne precizeze cu ce se ocupa, insa am fost invitati sa ne adresam Biroului de Presa al ministerului.

„Pentru alte informatii, va asigur ca exista personal abilitat in cadrul ministerului si va poate raspunde la orice intrebare”, a conchis sursa citata.

Angajarile la minister si DNA

In august 2017, procurorii DNA au cerut incuviintarea urmaririi penale a ministrului Viorel Ilie (foto), acuzat pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Mai exact, Viorel Ilie era acuzat ca ar fi participat la aranjarea unor concursuri de angajare in ministerul pe care il conduce.

In acelasi dosar, procurorii au dispus urmarirea penala si fata de Elena Felicia Pop, directoare de cabinet a ministrului Ilie, Maria Alexandrescu, angajata in cadrul MRP si membru al comisiei de concurs, Cornel Mihai Zaharia, angajat in cadrul MRP si membru al comisiei de concurs, toti pentru infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

„Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat indicii ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant”, arata DNA.

In cele din urma, Senatul, condus de Calin Popescu Tariceanu, presedintele ALDE, a facut scut in jurul ministrului Viorel Ilie si a respins cererea de incuviintare a urmaririi penale, in judecata fiind trimisi dosar functionarii ministerului.

Tatal…

In urma alegerilor legislative din 2016, Mihai Ruse (foto), fost primar al comunei Maxineni, a ajuns senator prin redistribuire, fiind cel care a deschis lista ALDE pentru Senat la Braila. De atunci, senatorul si-a castigat titlul de cel mai inactiv parlamentar brailean, remarcandu-se doar prin intensa activitate pe retelele de socializare, unde promoveaza leacuri babesti – majoritatea pentru ficat, bancuri de tot felul si sfaturi despre „cum sa devii o masina de facut amor”.

Cam singurele ocazii in care Mihai Ruse a reusit sa ocupe paginile ziarelor sunt strans legate de incalcarea legii si nu de activitatea politica.

De exemplu, chiar cu putin timp inainte de a ocupa fotoliul din Parlament, in campania electorala, liderul ALDE s-a ales cu un dosar penal, dupa ce a inverzit fiola – 0,43 mg/l alcool pur in aerul expirat si a refuzat recoltarea de probe biologice. Cearta cu legea a continuat insa si in timpul mandatului de parlamentar.

La sfarsitul anului trecut, Ruse a fost condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese in forma continuata. Faptele pentru care a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost savarsite in urma cu aproximativ 10 ani, atunci cand senatorul ALDE era primar al comunei Maxineni. Cu buna stiinta, Mihai Ruse, sustin procurorii, s-a facut stapan pe un teren agricol de 11,2 ha, care apartinea unitatii administrativ-teritoriale pe care o conducea.

In ceea ce priveste activitatea din Parlament, presedintele ALDE Braila se dovedeste a fi „invizibil”. Potrivit site-ului Senatului, Ruse a luat cuvantul doar de doua ori in Parlament, in martie si mai 2017, citind declaratiile politice „Podul peste Dunare de la Braila – o investitie strategica ce nu mai suporta amanare” si „Necesitatea unei viziuni si abordari liberale asupra economiei”.

Pe site sunt mentionate patru luari de cuvant, insa una este depunerea juramantului – pe 21 decembrie 2016, iar cealalta rostirea unui singur cuvant, pe 20 martie 2018, respectiv „Prezent!”.

Comentarii