stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | AMENDĂ de 2.000 de lei pentru o alcoolemie de 1,22 mg/l la volan: ofițer al Armatei | Judecătoria Brăila, pedeapsă BLÂNDĂ: „Lipsa unor consecințe grave!”

Alin CRISTEA

Recent, un fost ofițer al Armatei Române, maior la Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș”, a fost condamnat la pedeapsa amenzii de 2.000 de lei pentru că, atunci când era militar, a urcat la volan în stare avansată de ebrietate și a fost implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale.

DEBRAILA.ro a obținut în exclusivitate motivarea hotărârii. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Brăila, și nu de o instanță militară, pentru că bărbatul a fost, între timp, trecut în rezervă. Acum, acesta este profesor de sport.

De precizat este faptul că sentința Judecătoriei Brăila vine în contextul în care fostul ofițer mai fusese condamnat tot pentru că a urcat beat la volan, ajungând în fața judecătorilor militari. Atunci, mai exact în 2018, Curtea Militară de Apel București a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, aplicând un avertisment. 

Fostul maior de la Regimentul 528 ISR a fost pus să sufle în fiolă după ce a fost implicat într-un accident rutier care, din fericire, a fost soldat doar cu pagube materiale, rezultatul arătând o alcoolemie de 1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat. Prima probă de sânge recoltată la spital a evidențiat o alcoolemie de 3,33 g‰.

Condamnarea la pedeapsa amenzii de 2.000 de lei a fost argumentată de magistratul de la Judecătoria Brăila prin faptul că „au lipsit consecințele grave”, iar fostul ofițer, activ la momentul accidentului, „a condus pe o distanţă relativ scurtă de 400 m în apropierea locuinţei”.

Totodată, judecătorul a făcut referire și la „rezultatele bune” din activitatea de după trecerea în rezervă, în calitate de cadru didactic: „Este o persoană implicată în activităţile specifice şcolii şi profesiei.”

Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Comentarii