stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Agent de la Penitenciarul Tichilesti, MORT intr-un teribil accident rutier | „Ne-ai frant inima, Dumi!” | Dumitrel era voluntar al Asociatiei „Traditia Militara”

Moise Dumitrel, in varsta de 41 de ani, cunoscut in randul colegilor si prietenilor ca „Dumi”, si-a pierdut viata, duminica dimineata, in jurul orei 04:00, la sute de kilometri de casa, pe o sosea din judetul Valcea. Masina pe care o conducea agentul principal de la Centrul de Detentie Tichilesti a iesit de pe drumul national 67,  in apropiere de Horezu, s-a rasturnat si s-a oprit intr-un copac.

Se pare ca viteza excesiva l-a ucis pe agentul de la Tichilesti, tinand cont ca accidentul s-a produs pe o bucata de drum drept, fara curbe.  Barbatul a murit pe loc, echipajul medical ajuns la fata locului constatand decesul.

Dumitrel avea o pasiune unica in randul lucratorilor din sistemul penitenciar romanesc, fiind voluntar al Asociatiei „Traditia Militara”, o organizatie care da viata istoriei militare a Romaniei. Alaturi de alti colegi reconstituia batalii din trecut si participa la defilari si ceremonii festive, imbracati in costume de epoca, promovand astfel traditiile militare.

Asociatia din care face parte braileanul a participat inclusiv la funeraliile Regelui Mihai I, cu rolul de a reprezenta Armata Regala.

„Este un loc in care oameni de diverse varste si felurite profesii, uniti doar de pasiunea pentru trecutul militar al romanilor, incearca sa reinvie o istorie care mai exista doar in carti. Traditia Militara este o mare familie de patrioti romani, iar prin reconstituirea evenimentelor istorico- militare la care au particicipat trupele romane in cele 2 mari razboaie, este un mod prin care imi servesc tara. Satisfactia noastra este acea emotie din ochii oamenilor care, privindu-ne, simt puntea care o creem intre trecut si prezent, intre militari si civili, amintindu-ne despre cei care s-au sacrificat pe altarul patriei”, spunea Moise Dumitrel, potrivit site-ului Sindicatului National al Lucratorilor de Penitenciare.

Sinidicatul de la Centrul de Detentie Tichilesti a transmis un mesaj de condoleante, precizand ca „Dumi” era „un camarad pe care te bazai in orice imprejurare” si „un model de comportament care statueaza ideea ca sistemul penitenciar detine resurse demne de respect”.

Ne-ai frant inima, Dumi ! Acum, tu esti eroul nostru! Dumnezeu sa te aiba in paza, drag prieten! Dumitrel a ales calea voluntariatului in Asociatia Traditia Militara, fiind singurul lucrator din sistem implicat in actiunile de constientizare colectiva a respectului pentru eroii Romaniei. Considerand respectul pentru inaintasi ca pe o datorie, colegul Moise Dumitrel intampina provocari fizice serioase in timpul reconstituirii unor batali, nu de putine ori innoptand prin corturi amplasate in camp deschis, infruntand vicisitudinile unor trasee montane, practic simtind intr-o oarecare masura suferintele celor care s-au jertfit pentru unitate si libertate. Pe langa multele evenimente nationale organizate in locuri in care s-a scris istoria Romaniei, acesta reprezenta Romania cu mandrie si in afara granitei, cel mai recent eveniment reprezentadu-l manifestarile dedicate centenarului bataliei de la Verdun, organizate de presedintele Frantei”, a precizat sursa citata.

Agentul operativ principal lucra de aproape doua decenii in sistemul penitenciar, era divortat si a lasat in urma un fiu minor.

Comentarii