stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Afaceristul Gropeneanu, la volan după 350 ml de palincă. IML spune altceva | DETALIILE dosarului | Judecător: „Fapta inculpatului prezintă o gravitate sporită. Pedeapsa amenzii penale sau amânarea aplicării pedepsei nu sunt suficiente pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de reeducare”

„În concret, instanţa reţine că fapta inculpatului prezintă o gravitate sporită, în condiţiile în care acesta a condus autovehiculul pe drumurile publice, deși avea o alcoolemie cu mult peste limita legală (2,05 g/1000 ml alcool pur în sânge), prezentând un pericol evident pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanelor participante la traficul rutier, dar şi a bunurilor acestora”, a notat magistratul de la Judecătoria Brăila în motivarea sentinței de condamnare a afaceristului Aurel Gropeneanu, patronul „Micatis”, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro. 

La începutul lunii decembrie, Gropeneanu a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu suspendare sub un termen de supraveghere de 2 ani pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. În plus, omul de afaceri a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității timp de 60 de zile și să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Nemulțumit de hotărârea Judecătoriei Brăila, Gropeneanu a declarat apel.

În urmă cu un an de zile, mai exact pe 16 decembrie 2021, Aurel Gropeneanu a provocat un accident rutier în Centrul Istoric, în intersecția străzilor R. Campiniu și A. Aslan, după ce, aflat la volanul unui autoturism Toyota Land Cruiser, afaceristul a lovit un autoturism care circula regulamentar, iar apoi s-a oprit într-un stâlp. Trei persoane au fost rănite.

La acel moment, ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, însă doar patronul „Micatis” se afla sub influența băuturilor alcoolice. Acesta avea în aerul expirat o îmbibație alcoolică de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat.

350 ml DE palincă. IML Iași spune altceva!

În fața procurorului de caz, Aurel Gropeneanu a declarat că a băut 350 ml de palincă într-un imobil de pe strada Rosiorilor – unde ajunsese în jurul orei 22:00, precizând că în ziua respectivă nu a consumat alimente, iar în jurul orei 22:15, cu doar 8 minute înainte de producerea accidentului, a plecat de la adresă spre domiciliu.

Astfel, a condus autoturismul pe strada Rosiorilor, a virat pe strada Școlilor, pe B-dul Cuza, iar apoi pe strada Campiniu. Atunci când a ajuns la intersecția cu strada Ana Aslan (n.r. ora 22:23), afaceristului i-a fost distrasă atenția și nu a observat indicatorul STOP, lovind mașina în care se aflau trei persoane.

În ciuda declarațiilor lui Gropeneanu cu privire la cantitatea de alcool consumată, Institutul de Medicină Legală Iaşi a stabilit faptul că „respectiva cantitate de băutură alcoolică pe care a declarat-o numitul Aurel Gropeneanu (350 de ml de pălincă în intervalul 22.00-22.15) nu ar fi condus la valorile de alcoolemie stabilite prin analiză chimică a probelor de sânge (buletinul de analiză toxicologică nr. A12/680 din 22.12.2021)”.

Pe lângă „gravitatea sporită” a faptei, judecătorul a avut în vedere, după cum cere procedura penală, și persoana lui Aurel Gropeneanu, respectiv „faptul că acesta are vârsta de 58 ani, are studii superioare, are funcţia de administrator în cadrul unei societăți comerciale, nu are antecedente penale și a adoptat o atitudine procesuală sinceră, recunoscând comiterea faptei reținute în sarcina sa”.

„Având în vedere circumstanţele reale şi circumstanțele personale ale inculpatului, reţinute mai sus, instanţa se va orienta la pedeapsa închisorii într-un cuantum îndreptat spre minimul special prevăzut de lege, cuantum suficient în opinia instanţei, apreciind totodată că pedeapsa amenzii penale sau amânarea aplicării pedepsei nu sunt suficiente pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei, raportat la fapta comisă, la nivelul de îmbibaţie alcoolică peste limita legală prezentată de inculpat și implicit la pericolul pe care acesta l-a reprezentat pentru siguranța celorlalți participanți la trafic”, a mai notat magistratul.

CITIȚI ȘI… Exclusiv | Prima SENTINȚĂ pentru Gropeneanu: 9 luni de ÎNCHISOARE cu suspendare pentru că a condus beat

Comentarii