Săptămâna aceasta, Tribunalul Brăila a găzduit un experiment juridic inedit, plecând de la ideea de a aduce actul de împărțire a dreptăţii mai aproape de înţelesul şi percepţia elevilor.
Întrucât, în perioada „Şcoala Altfel“, activităţile şcolare se desfăsoară în afara sălilor de curs, elevi din Şcoala Gimnazială „Alexandru Ion Cuza”, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Colegiul Naţional „Gh. Munteanu Murgoci”, Colegiul Naţional „Ana Aslan” şi Liceul de Artă „Hariclea Darclee” au fost actori principali în procese simulate, cu teme spontane propuse chiar de ei, sub atenta îndrumare şi supraveghere a organizatorilor: judecători ai Tribunalului Brăila şi avocaţi din Baroul Brăila, coordonaţi de avocat Lidia Dumitrescu, în cadrul proiectului UNBR ”Fii avocat în școala ta!”.
Elevii au format completuri de judecată într-o instanţă autentică, încercând să înţeleagă modul în care funcţionează Justiția şi să îi aplice regulile.
Pentru realizarea proceselor simulate, adolescenții au fost distribuiţi în rolurile participanților la un proces penal: judecător, grefier, procuror, avocați ai tuturor părților, inculpat, parte vătămată şi martori.
Ceilalţi elevi, încântaţi de procesele simulate, s-au transpus în situaţiile premiză, inspirate din realitate, care au condus la crearea scenariilor.
Interpretarea actorilor de ocazie a fost una reușită, fiecare în parte respectându-și poziția procesuală, astfel încât exerciţiul a captat interesul elevilor spectatori şi al cadrelor didactice care i-au însoțit.