stiri Braila – debraila.ro

„Dumnezeul achizitiilor” este BRAILEAN: preotul cu 130 de contracte din bani publici | Explicatia lui Iscru: „Dumnezeu face minuni!”

Un reportaj video semnat de jurnalistii Alex Nedea si David Muntean de la „Recorder” a fost, la inceputul saptamanii trecute, cel mai popular material de pe Facebook, adunand peste 30.000 de distribuiri. „Dumnezeul achizitiilor” vorbeste despre marea afacere care se ascunde in spatele Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), inventia lui Liviu Dragnea. 

„Cu ajutorul PNDL am scos tara din noroaie”, a spus premierul Viorica Dancila, cu doar o zi inainte de publicarea reportajului.

Recorder prezinta povestea de succes a unui preot „de la o marunta parohie de tara”, pe numele sau Madalin Iscru, care, in timp ce ocupa fotoliul de consilier personal al unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltarii, controla o retea de firme care au inghitit milioane de euro din PNDL. Pe scurt, Iscru a preluat o firma fara angajati si fara cifra de afaceri, care apoi a castigat contract dupa contract din bani publici.

„Recorder a plecat pe urmele banilor si a descoperit ca cel mai mare program de modernizare a satului romanesc din ultimii 30 de ani este, intr-o buna masura, un jaf generalizat: lucrari facute de mantuiala si cu preturi supraevaluate de zeci de ori; telefoane venite direct din Guvern care conditioneaza acordarea finantarilor in functie de alegerea firmei cu care se face lucrarea; primari care se ascund sau se imbolnăvesc instantaneu cand presa le cere explicatii pentru cheltuirea banilor”, se arata in reportaj.

Madalin Iscru slujeste in Sambata Noua, judetul Tulcea, un sat aproape uitat de Dumnezeu, unde sute de oameni traiesc la limita saraciei. Totusi, preotul si-a construit un conac in toata puterea cuvantului, asa cum enoriasii sai nu au vazut decat la televizor. Omul lui Dumnezeu conduce un Volvo XC90, in timp ce sotia sa urca la volanul unui Mercedes GLE 350.

Iscru s-a nascut in anul 1978. In anul 2016, preotul avea domiciliul in satul Dudescu, comuna Zavoaia, unde s-a si nascut.

Pana sa fie slujitor al Sfantului Altar in satul tulcean, unde a fost instalat in urma cu doi ani, braileanul a fost paroh in satul Luminita, tot din judetul Tulcea, dar si in comuna buzoiana Rusetu, detinand inclusiv functia de inspector pentru monumente si constructii bisericesti in Eparhia Vrancei si Buzaului.

„Dumnezeu face minuni! De aia slujim Lui, ca ne iubeste si face minuni”, a fost explicatia preotului atunci cand a fost intrebat despre modul dubios in care a reusit sa performeze in afaceri cu statul.

Comentarii