stiri Braila – debraila.ro

Draghincescu spune ca PNL nu trebuia sa accepte candidatura ilegala de la Mircea Voda | Subprefectul: „Cei care i-au semnat candidatura nu trebuiau sa stie ca Mosescu are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila?”

Subprefectul Simona Draghincescu a comentat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, situatia actualului primar al comunei Mircea Voda, liberalul Alexandru Mosescu, care a intentionat sa candideze pentru un nou mandat, insa a fost oprit de judecatori.

Draghincescu afirma ca PNL nu trebuia sa isi dea acordul ca Mosescu sa intre in campania electorala, in conditiile in care exista o hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care i se interzice acest lucru.

Judecator: „Biroul Electoral a eludat hotararile judecatoresti”

Dupa ce Biroul Electoral de Circumscriptie Comunala nr. 21 Mircea Voda a validat, intr-un mod inexplicabil, candidatura lui Alexandru Mosescu, cu un scor de 5 la 4, doua instante, respectiv Judecatoria Faurei si Tribunalul Braila, au respins-o. Judecatorii au criticat in motivarea hotararilor decizia Biroului Electoral, aratand ca liberalul, dupa incheierea actualului mandat, nu mai are voie timp de trei ani sa ocupe o functie eligibila.

„Prin eludarea hotararilor judecatoresti definitive pronuntate de Curtea de Apel Galati si Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Raportului Agentiei Nationale de Integritate, Biroul Electoral de Circumscriptie Comunala nr. 21 Mircea Voda, la data de 11.08.2020, prin Hotararile nr. 3 si 4 a admis propunerea candidaturii domnului Mosescu atat pentru functia de primar al comunei, cat si pentru functia de consilier local. (…) Argumentatia oferita de Biroul Electoral de Circumscriptie Comunala sufera grav atat din punct de vedere al interpretarii unor norme juridice extrem de clare, dar si din punctul de vedere al logicii elementare”, arata Judecatoria Faurei.

Draghincescu: „Trebuia sa-si piarda mandatul de primar!”

„Zic si eu ca instanta de judecata. Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras. Despre ce vorbim? Era evident ca domnul Mosescu nu mai poate candida. Dar eu va intreb, pana sa ajunga la Biroul Electoral, cei care i-au semnat candidatura nu trebuiau sa stie ca Mosescu are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din decembrie 2019 cu privire la respingerea tuturor actiunilor si ramanerea definitiva a procesului verbal de control al ANI, care spune ca este incompatibil? Legea este foarte clara: daca esti incompatibil, 3 ani din momentul in care a ramas definitiva si irevocabila sentinta, nu ai voie sa candidezi. Adica din decembrie 2019 – trebuia sa-si piarda si mandatul de primar, daca ma intrebati pe mine – pana peste 3 ani, in decembrie. Nu ca a acceptat candidatura, a transmis-o… In momentul in care depui candidatura, o semneaza organizatia judeteana de partid. Habar n-am, nu stiu ce motivatie au avut. Prefectura nu face politica, doar respecta legea. In opinia mea, trebuia sa-si piarda mandatul de primar”, a explicat subprefectul cu atributii de prefect.

Alexandru Mosescu a fost acuzat de ANI ca a incheiat intre Primaria Mircea Voda si cabinetul medical din comuna un contract de prestari servicii, fara sa tina cont de faptul ca sotia sa era asistent medical in cadrul respectivului cabinet. Mai exact, in baza contractului, sotia lui Mosescu asigura contra-cost asistenta medicala in timpul meciurilor echipei locale de fotbal „Avantul Mircea Voda”.

Legislatia in domeniu prevede ca „primarii (…) sunt obligati sa (…) nu incheie un act juridic (…), in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I”.

Comentarii