Greselile procurorului de caz l-au scapat pe Belgian Corbu (foto) de arestul preventiv, potrivit informatiilor obtinute de DEBRAILA.ro. Fiul cel mic al lui Stanel Corbu – liderul gruparii din Lacu-Dulce – a stat in spatele gratiilor doar 24 de ore pentru ca procurorul i-a incalcat dreptul la aparare, instanta respingand astfel propunerea de arestare preventiva.
Pe 16 martie, Belgian si alti trei apropiati ai sai, respectiv Ionut Gabriel Popescu, Marius Laurentiu Caraivan si Valentin Catalin Tataru, au fost retinuti pentru 24 de ore. Belgian este cercetat pentru instigare la tentativa de omor si tulburarea ordinii si linistii publice, iar ceilalti trei pentru tentativa de omor in coautorat si tulburarea ordinii si linistii publice.
Fapta s-a petrecut in urma cu aproape doi ani, pe 18 aprilie 2019, in jurul orei 22:00, atunci cand un barbat a fost batut si injunghiat in zona Piata Mare. Leziunile suferite de victima au necesitat 30-35 de zile ingrijiri medicale.
Belgian Corbu si cei trei apropiati ai sai au fost prezentati Tribunalului Braila cu propunere de arestare preventiva pe 17 martie, insa instanta a amanat pronuntarea pentru urmatoarea zi. Astfel, Belgian, Popescu, Caraivan si Tataru au fost pusi in libertate, expirandu-le ordonanta de retinere. Pe 18 martie, judecatorul de drepturi si libertati a respins propunerea de arestare preventiva, fara sa dispuna nicio masura preventiva.
Ce spune Tribunalul:
„Analizand propunerea de arestare preventiva a celor 4 inculpati, judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca aceasta nu poate fi primita si urmeaza a fi respinsa, apreciindu-se ca, in cursul urmaririi penale, a fost incalcat dreptul la aparare al celor 4 inculpati prin neaducerea la cunostinta a actului de inculpare (…)”
„(…) Judecatorul apreciaza ca dreptul la aparare al inculpatilor a fost vatamat in substantialitatea sa. Astfel, cei 4 inculpati propusi pentru arestare preventiva au capatat oficial aceasta calitate in timp ce se aflau in stare de retinere, incepand cu data de 16.03.2021, actul de inculpare fiind emis in dimineata zilei de 17.03.2021, ora 08:30. Fiind in aceasta stare de retinere si la dispozitia organului de urmarire penala, cu atat mai mult cu cat s-a formulat o propunere de arestare preventiva a lor, era firesc ca acestia sa fie chemati, sa le fie adusa la cunostinta noua calitate procesuala si audiati, in situatia in care ar fi dorit sa dea o depozitie. Cu aceasta ocazie, fiecare inculpat ar fi avut posibilitatea sa poata propune probe in aparare, in considerarea noii calitati procesuale, daca ar fi dorit acest lucru.”
„In prezentul dosar penal, in mod atipic, aceasta calitate de inculpat a fost adusa la cunostinta celor 4 persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, in ziua de 17.03.2021, incepand cu ora 14:00, la cateva ore dupa inculparea acestora, cu ocazia solutionarii propunerii de arestare preventiva. In acest mod, inculpatii, dar si aparatorii acestora au fost privati de posibilitatea de a formula aparari in considerarea calitatii nou dobandite de inculpat.”
„(…) Cat timp dreptul la aparare este unul fundamental si nu poate fi vatamat in vreun fel, judecatorul apreciaza ca, in prezentul dosar penal, masura punerii in miscare a actiunii penale ar fi trebuit comunicata celor 4 inculpati propusi spre arestare preventiva de catre organul de urmarire penala, neexistand impedimente legale, in conditiile in care acestia, la data de 16.03.2021, erau adusi la sediul organului de urmarire penala cu mandate de aducere si ulterior s-au aflat sub imperiul ordonantelor de retinere emise pentru fiecare dintre acestia cu o durata de 24 de ore si care au expirat a doua zi, in timpul judecarii propunerii de arestare preventiva.”
„Judecatorul constata ca nu mai este necesar a fi analizate probatoriile administrate in cauza, acest demers fiind unul redundant, lipsit de orice finalitate.”