stiri Braila – debraila.ro

Taxa pe apa de ploaie, in CURTEA lui Dragomir | Deputatul Varga (PNL), care a initiat modificarea: „Astept ca primarul Dragomir sa puna in aplicare aceasta decizie”

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 285 voturi „pentru”, mai multe modificari la Legea serviciului de alimentare cu apa  si de canalizare nr. 241/2006, initiate de deputatul Vasile Varga (PNL). La sfarsitul lunii trecute, proiectul liberalului a trecut de votul senatorilor.

Documentul urmeaza sa ajunga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Daca seful statului nu va retrimite Parlamentului legea care permite eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici, consiliile locale vor putea adopta hotarari pentru scutirea populației de la plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale, serviciile urmand a fi suportate din bugetul local.

Varga arata ca are „o singura nemultumire” cu privire la modificarea legislativa, legata de faptul ca „nu a trecut chiar in forma imperativa propusa initial, prin care consiliile locale erau obligate sa suporte plata colectarii, transportului, epurarii si evacuarii apelor pluviale, ci lasa la latitudinea administratiilor locale aplicarea legii”.

„Taxa pe apa de ploaie ii afecteaza pe toti consumatorii, care au semnalat tot felul de nereguli in modul in care aceasta a fost calculata, fie prin aplicarea unor coeficienti neconformi, fie prin utilizarea unor suprafete inexistente in realitate. S-a ajuns la situatii aberante ca brailenii sa achite apa de ploaie pentru luni in care nu a plouat sau au fost cazuri in care taxa pe apa de ploaie a fost mai mare decat valoarea apei menajere consumate. Au existat decizii diferite ale administratiilor locale, au fost orase unde apa de ploaie a fost eliminata din facturi, alti edili au invocat lipsa unui cadru legislativ. Au fost instante care au constatat abuzuri asupra consumatorilor, au fost instante care au decis ca taxa poate fi eliminata. De acum, se poate actiona unitar, in sensul eliminarii acestei taxe abuzive din toate facturile. Astept ca primarul Dragomir sa puna in aplicare aceasta decizie la prima sedinta a Consiliului Local Municipal, dupa ce legea va fi promulgata de presedinte”, a declarat parlamentarul.

In urma cu aproximativ o luna de zile, primarul Marian Dragomir, care s-a opus eliminarii taxei pe apa de ploaie – sustinand ca o astfel de decizie ar fi ilegala – neexistand cadru legislativ, a anuntat ca va initia un proiect de hotarare in Consiliul Local Municipal imediat dupa ce modificarile pe Legea nr. 241/2006 vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Comentarii