stiri Braila – debraila.ro

Depozit frigorific pentru bazinul legumicol Jirlau-Galben-Visani | Promisiunea liberalului Alexandru Popa

Braila are nevoie de mai multe piete agroalimentare, depozite frigorifice si silozuri pentru depozitarea cerealelor.

Potential exista, la fel si surse de finantare, sustine Alexandru Popa, doctorand in stiinte agronomice, antreprenor in domeniul agricol si locul 1 pe lista PNL pentru Camera Deputatilor.

„Este prima oara cand fermierii romani vor avea la dispozitie fonduri europene pentru depozitare, ceea le va permite si sa se asocieze mai usor si sa-si vanda marfa la preturi mai bune. Eu, ca viitor deputat, chiar imi doresc sa sprijin agricultorii, fermierii si legumicultorii, care doresc sa-si dezvolte o afacere in judetul Braila, si nu numai. De exemplu, cel mai mare bazin legumicol din judetul nostru, Jirlau-Galbenu-Visani, nu are niciun depozit frigorific si e pacat, pentru ca este munca multa la mijloc. Eu asta imi propun pentru cultivatorii de legume: sa infiintam un astfel de depozit. Si nu, nu este o promisiune. Este o garantie!”, a declarat Popa.

Guvernul liberal a promis ca, la nivel national, cu ajutorul fondurilor europene va construi patru depozite frigorifice, cinci depozite regionale de cereale si va sprijini peste 1400 de IMM-uri din domeniul agro-alimentar.

In ceea ce priveste ideea infiintarii de silozuri, pentru depozitarea cerealelor, Alexandru Popa considera ca investitiile ar fi binevenite, mai ales acum, pe timp de criza, cum este pandemia de coronavirus, sa poata tine loc de rezerve de stat.

„Este necesara infiintarea de silozuri in care sa fie depozitate cerealele, plus ca ele vor tine loc de rezerva de stat. Contextul pandemiei ne-a aratat ca trebuie sa fim o tara mult mai bine chibzuita, sa ne asiguram sursa de hrana. Nu este posibil ca noi sa fim o tara de consum, noi trebuie sa devenim o tara producatoare nu numai pentru noi, ci si pentru export. Sa ne amintim ca, in trecut, eram granarul Europei. Plus ca depozitarea recoltei in propriile silozuri de cereale poate aduce un pret mai bun pentru fermieri. Aceste silozuri pot fi construite cu fonduri nerambursabile obtinute de la Uniunea Europeana, prin Programul National de Dezvoltare Rurala”, a mai explicat liberalul.

In acest context, Alexandru Popa face un apel la toti tinerii, inclusiv la brailenii de peste hotare, care si-au pierdut speranta unui trai mai bun in Romania sa revina in tara si sa acceseze fonduri europene in agricultura, unde vor avea la dispozitie in urmatorii ani, atat fonduri pentru micul fermier, cat si pentru IMM-uri in domeniul agro-alimentar.

Comentarii