Departamentul de Stat al SUA acordă un spațiu amplu în Raportul privind drepturile omului pentru anul 2022 cazurilor din România de ziariști hărțuiți sau amenințați de instituții ale statului sau de reprezentanții acestora.
În documentul publicat pe site-ul guvernului american, la capitolul „Libertatea de exprimare / Violență și hărțuire” din Secțiunea „Respectarea drepturilor civile”, printre cele trei cazuri exemplificate se numără și cel al publicației DEBRAILA.ro și al jurnalistului Alin Cristea, alături de cele ale jurnaliștilor Emilia Șercan (PressOne) și Cristian Pantazi (G4Media).
“Unii jurnaliști au continuat să fie hărțuiți, trimiși în judecată sau amenințați de instituții pe care le investigau sau de reprezentanți ai acestora”, se arată în Raportul Departamentului de Stat.
Publicația DEBRAILA.ro și jurnalistul Alin Cristea au fost ținta unei anchete penale abuzive declanșate de DIICOT – Biroul Teritorial Brăila la începutul anului 2022, care a demarat cu percheziții la domiciliul lui Cristea și la sediul publicației, ca urmare a unui articol despre abuzul nepedepsit asupra unui adolescent. Agresorul a fost arestat preventiv după publicarea articolului, însă publicația și jurnalistul au devenit suspecți într-o cauză penală, fiindu-le confiscate și percheziționate toate echipamentele informatice.
În cele din urmă, după aproximativ zece luni, Tribunalul Brăila a respins cererea DIICOT prin care se stabilea vinovăția publicației și a jurnalistului, închizând definitiv dosarul penal.
Ce scrie în Raportul Departamentului de Stat despre cazul “DEBRAILA”?
“În ianuarie 2022, zeci de reporteri și ONG-uri au acuzat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) de abuzuri și de luarea de măsuri disproporționate împotriva reporterului Alin Cristea de la publicația de știri online DeBraila.ro.
Pe 6 ianuarie (n.r. 13 ianuarie – varianta corectă), DIICOT l-a pus pe Cristea și pe DeBraila.ro sub urmărire penală, a percheziționat redacția și locuința reporterului și i-a confiscat dispozitivele de comunicare pentru că ar fi „distribuit pornografie infantilă”. Ancheta ar fi avut legătură cu reportajul lui Cristea din decembrie 2021 despre abuzul asupra copiilor, care includea o înregistrare video neclară cu un adult care lovește și umilește un minor.
Reporterul a declarat că articolul său nu a încălcat nicio lege sau regulă existentă pentru protecția minorilor și că a anunțat Poliția înainte de publicarea videoclipului, așa cum prevede legea. Anterior, Cristea a relatat că un procuror DIICOT a făcut presiuni asupra sa pentru a nu publica articole critice la adresa șefului Poliției Brăila.
Pe 29 noiembrie, printr-o decizie definitivă, Tribunalul Brăila a respins cererile DIICOT ca nefondate și a decis că reporterul și publicația nu au încălcat legea.”
Totodată, Departamentul de Stat al SUA a prezentat și acțiunea de kompromat care a vizat-o pe jurnalista Emilia Șercan – prin publicarea unor fotografii personale, după dezvăluirile legate de presupusul plagiat al premierului Nicolae Ciucă, dar și amenințările primite de soția jurnalistului Cristian Pantazi, redactor-șef al G4Media, din partea unui cadru militar de la Colegiul Național de Apărare.
“Pe 17 martie, căpitanul Gabriel Cristian Alexandru ar fi sunat-o și amenințat-o pe soția redactorului-șef al G4Media.ro, Cristian Pantazi, pentru a-l presa să nu publice un articol despre un lector de la Universitatea de Apărare care răspândea teorii ale conspirației și propagandă împotriva Ucrainei și a președintelui său. În timpul presupusei conversații telefonice cu soția lui Pantazi, Alexandru s-ar fi referit la o știre despre o persoană din Rusia care avea opinii anti-Putin și care ulterior a fost găsită moartă într-o valiză. La 23 iunie, Universitatea de Apărare a confirmat că a fost deschisă o anchetă în acest caz. La sfârșitul anului nu a fost disponibilă nicio altă actualizare”, scrie în documentul de pe site-ul state.gov.
DETALII despre raportul Departamentului de Stat în următoarele articole: