stiri Braila – debraila.ro

Dasaev S-A INTORS. Acasa! | Judecatorii au dezmembrat dosarul facut prost, iar apoi l-au scos din celula

Dupa 10 luni petrecute in spatele gratiilor, Husein Daniel Gabriel, zis Dasaev, a iesit din celula pentru a sta inchis in propria casa, in arest la domiciliu. Acuzat de tentativa de omor, port ilegal de arma alba si tulburarea ordinii si linistii publice, Dasaev a reusit sa ii convinga, vineri, pe judecatorii Curtii de Apel Galati ca merita o masura preventiva mai blanda.

„(…) inlocuieste masura arestarii preventive, luata in cauza fata de inculpatul Husein Daniel Gabriel, cu masura preventiva a arestului la domiciliu pe o durata de 30 de zile, de la 19.07.2019 pana la 17.08.2019 inclusiv” , se arata in decizia definitiva a instantei.

Dasaev poate parasi imobilul in care locuieste doar pentru a se prezenta in fata organelor judiciare – atunci cand este chemat, avand, totodata, interdictia  de a comunica direct sau indirect cu cei doi baschetbalisti americani pe care i-a injunghiat, cu alti 7 inculpati din dosar si cu mai multi martori.

Totusi, Curtea de Apel Galati nu i-a interzis lui Dasaev sa ia legatura cu Vasile Tataru, de asemenea inculpat in dosar. Barbatul, originar din judetul Vrancea, este acuzat de favorizarea infractorului, intrucat l-ar fi gazduit pe brailean in locuinta sa, imediat dupa atacul sangeros de la „The Music Pub”.

Dosarul se judeca la Tribunalul Braila, primul termen fiind fixat pe 16 septembrie.

Victoria lui Dasaev si greselile procurorului Ciutac

Decizia care l-a scapat pe Dasaev de arestul preventiv vine la mai putin de trei saptamani de la momentul in care tot Curtea de Apel Galati a subtiat serios dosarul, inlaturand aproximativ 160 de file, in principal declaratii ale martorilor. Astfel, probe importante au picat din cauza modului defectuos in care procurorul de caz si-a facut treaba.

Dosarul lui Dasaev poarta semnatura lui Mircea Ciutac (foto), procurorul care, in ultimii ani, a instrumentat cele mai rasunatoare dosare de crima ale Brailei. Intre timp, Ciutac a plecat insa la Macin, dupa ce a castigat concursul pentru fotoliul de prim-procuror al unitatii de parchet din orasul tulcean.

Greselile de incepator ale procurorului au fost exploatate cu iscusinta de avocatii lui Dasaev, instanta dispunand inlaturarea din materialul probator a declaratiilor date de aproximativ 80 de martori, suspecti si inculpati, dar si a altor probe cruciale: ordonanta procurorului privind examinarea fizica a persoanelor, concluzii ale raportului de constatare medico-legala pentru Dasaev si procese-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice interceptate.

Curtea de Apel Galati a aratat ca declaratiile celor aproximativ 80 de martori, suspecti si inculpati au fost luate fara ca avocatii lui Husein Daniel Gabriel sa fie instiintati, lipsind dovada ca aparatorilor li s-a adus la cunostinta, „in termen util, data, ora si locul efectuarii actului procesual”.

Judecatorii au scos din dosar si concluziile Raportului de constatare medico-legala al Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” pentru Dasaev, intrucat procurorul nu a prezentat dovada faptului ca acesta si-a dat consimtamantul sau s-a opus efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice sau a examinarii sale fizice.

Tot procurorul Mircea Ciutac a uitat sa certifice pentru conformitate doua procese-verbale in care au fost redate convorbiri telefonice interceptate si inregistrate din dosar, astfel fiind anulate stenograme din patru file ale dosarului.

Comentarii