stiri Braila – debraila.ro

Cu 5.000 lei/luna si credite vechi de zece ani, prefectul Brailei a dat partidului 115.000 lei, bani din economii | Mercedesul GLE nu apare in declaratia de avere | Acum un an, Ciocan vorbea despre masina: „E noua! Nu sunt „peste” ca sa zic ca am bani si sunt castigati ilegal”

Semne de intrebare cu privire la declaratia de avere a prefectului Nicusor Ciocan:

La alegerile parlamentare de la sfarsitul anului trecut, Ciocan a candidat din partea USR-Plus, fara succes insa, pentru un mandat de senator. Atunci, Ciocan a depus o contributie de peste 100.000 de lei pentru campania electorala a partidului.

Totusi, declaratia de avere de pe site-ul Institutiei Prefectului arata ca Ciocan a obtinut anul trecut un venit mediu lunar de aproximativ 5.000 de lei, la care se adauga venitul mediu lunar al sotiei, respectiv 2.500 lei. Totodata, prefectul, care a dispus de 115.000 de lei in campanie, nu are conturi sau depozite bancare, ci, din contra, trei credite mai vechi de zece ani.

Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, Nicusor Ciocan a contribuit cu 115.000 de lei la campania electorala pentru alegerile parlamentare, cand a fost numarul 1 pe lista USR pentru Senat. In Raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale – Uniunea Salvati Romania, document publicat in Monitorul Oficial,  se mentioneaza faptul ca suma provine din veniturile proprii ale politicianului, deci banii nu au fost donati sau imprumutati.

In 2020, Ciocan a incasat un venit anual de 66.567 de lei de la fostul loc de munca, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est. Prefectul a trebuit sa achite din acesti bani si ratele pentru trei credite bancare a caror valoare totala se ridica la 100.000 de euro: un credit de 52.000 de euro (contractat in 2008 si scadent in 2028), un credit de 130.00 de lei (contractat in 2009 si scadent in 2032) si un credit de 22.000 de euro (contractat in 2010 si scadent in 2035).

O alta controversa este legata de Merecedes-ul GLE condus de prefectul Nicusor Ciocan. Autoturismul de lux nu apare in declaratia de avere. Nu este trecut nici la capitolul „Bunuri mobile”, nici la „Datorii – bunuri achizitionate in sistem leasing”.

La sfarsitul lunii februarie 2020, pe cand lucra la Agentia pentru Dezvoltare Regionala, Ciocan a vorbit despre masina intr-o declaratie acordata Ziarului „Obiectiv”. Atunci, un panou informativ al Primariei a cazut pe Mercedes-ul USR-istului.

Revoltat de incident si de faptul ca i s-a reprosat de catre un director din Primarie ca si-a cumparat un autoturism care costa cat un apartament, Nicusor Ciocan spunea: „Masina este noua, luata de jumatate de an. Doamna director mi-a spus ca de banii astia imi luam un apartament. Auziti, doamna, una si cu una fac doua! Eu nu v-am intrebat ce bani aveti si ce faceti cu banii personali. Imi spunea ca de banii astia imi puteam lua un apartament. Foarte bine. Am apartament. Nu imi trebuie! Ca sa vedeti ce problema existentiala avea doamna Neagu de la Primarie. Ma chestiona pe mine de ce mi-am luat masina de banii astia, cand puteam sa imi iau un apartament. Ca sa vedeti abordare! Nu sunt «peste» ca sa zic ca am bani si sunt castigati ilegal. Nu ma intereseaza astfel de situatii. Sunt banii mei personali, sunt munciti de mine, da? Nu de altcineva.” 

Prefectul Nicusor Ciocan detine, conform declaratiei de avere, doua terenuri intravilane in suprafata totala de 2.500 mp (cumparate in 2007 si 2015), doua apartamente (119 mp – cumparat in 2009 si 39 mp – cumparat in 2010) si o casa de vacanta (50 mp – construita in 2015).

Ciocan a fost numit prefect in urma cu o luna de zile, mai exact pe 3 martie. Chiar in ziua respectiva, dupa cum a dezvaluit DEBRAILA.ro, Ciocan s-a prezentat la sediul Finantelor Publice Locale de pe b-dul A. I. Cuza, cu intentia de a plati o amenda primita de firma lui Catalin Stancu, seful sau de partid. (DETALII AICI)

Comentarii