Începând cu 1 martie, de activitatea de colectare a deșeurilor din municipiul Brăila, orașele Ianca, Însurăței și Făurei, dar și din comune se va ocupa un singur operator. Este vorba despre firma RER, care a câștigat acest contract în urma unei licitații.
O schimbare de la rădăcină datorată implementării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), o investiție în infrastructura de mediu și, mai ales, o condiție primară pentru ca alocarea fondurilor europene să fie posibilă în viitor.
În ultimele luni, după câștigarea licitației, RER a realizat numeroase învestiții și a pregătit intens activitatea care va începe de la 1 martie și care, în mod evident, presupune un volum uriaș de muncă. Doar în utilaje s-a investit aproape 9 milioane de euro.
Proiectul este implementat de Consiliul Județean Brăila și absolut toate unitățile administrativ-teritoriale din județ.
România a încasat 1 miliard de euro pentru punerea în funcțiune a Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Jumătate din județe au deja proiectul funcțional 100%, celelalte parțial, iar în Ialomița nu este implementat.
Cireșu, singura comună din Brăila unde primarul se opune
Toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Brăila – de la municipiu și orașe, la comune – au colaborat cu RER, potrivit obligațiilor care le revin prin aderarea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ECO DUNĂREA”, cu o singură excepție.
Comuna Cireșu, deși face parte din asociație și, mai mult decât atât, a plătit cotizația de membru, nu vrea să audă de operatorul unic. Mai exact, primarul Radu Popa (PNL), tatăl deputatului Alexandru Popa, liderul liberalilor brăileni.
Liviu Mocanu, directorul RER Sud, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu o zi înainte de demararea activității, că aproape toți primarii brăileni au colaborat pentru ca deșeurile să poată fi colectate și, astfel, proiectul să fie funcțional, singura excepție fiind primarul comunei Cireșu, care a spus că “nu-l interesează”.
“Au colaborat și și-au respectat obligațiile cam toate unitățile administrativ-teritoriale, excepție face doar Primăria Cireșu. Acolo, am insistat, dar, din păcate, domnul primar nu a vrut să colaboreze în niciun fel. Dânsul avea obligația să desemneze o persoană care să ne însoțească la împărțirea sarcinilor și la colectare… Mă rog, dânsul a zis că nu e de acord cu acest sistem integrat al deșeurilor și că nu-l interesează. Nu știu ce se va întâmpla… Noi avem prinsă comuna Cireșu în programul de colectare, recipienții sunt în curte la dânsul. Noi i-am făcut informare cu programul de colectare, ca la toate comunele, am așteptat să ne confirme, să informeze cetățenii, pentru că este obligația lui”, a precizat Mocanu.
Totodată, directorul RER a arătat faptul că nu a mai întâlnit un astfel de caz nicăieri în țară unde societatea activează, subliniind că Cireșu a aderat la ADI, asocierea care implementează proiectul, fară să întreprindă un demers de renunțare la calitatea de membru.
“Este un epicentru al civilizației și poate are o metodă mai nouă…”
“Nu există cadru legal să ridice altcineva deșeurile și nici nu are unde să le ducă, pentru că instalațiile, depozitele, stațiile de sortare nu au voie să le primească. Treaba e foarte clară”, a concluzionat sursa citată.
Prezent la conferința de presă, Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, a anunțat faptul că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ECO DUNĂREA” va informa Ministerul Fondurilor Europene cu privire la situație, ținând cont că este vorba despre bani europeni, dar și Garda de Mediu.
“Riscă să plătească toate sumele pentru că este un proiect european și trebuie implementat corespunzător. Să vedem cu acel gunoi… Vin extratereștrii să-l ia? Este un epicentru al civilizației și poate are o metodă mai nouă… Acest proiect a fost asumat de toată lumea, inclusiv de Cireșu, când dânsul era primar. Am ajuns în această situație, este decizia personală a primarului, dar vom acționa conform legii”, a menționat Chiriac.