stiri Braila – debraila.ro

Castelul de Apa va deveni Observator Astronomic | A fost SEMNAT contractul de finantare: 21 milioane de lei

Unul dintre monumentele istorice de prima mana ale Brailei va fi reabilitat din fonduri europene, urmand sa fie transformat in Observator Astronomic. Castelul de Apa trebuie sa fie gata pana in octombrie 2022, potrivit contractului de finantare semnat, miercuri, in biroul primarului Marian Dragomir.

15.262.564,87 lei va primi Primaria de la Uniunea Europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru a reintroduce in circuitul turistic monumentul construit in anul 1904. De cealalta parte, municipalitatea va contribui cu 3,7 milioane de lei, dintre care 3,35 milioane pentru echipamente si dotari, cheltuieli neeligibile. 

„E un lucru care ne va face pe toti sa ne mandrim peste cativa ani, cand va fi realizat. E un obiectiv de o reala importanta pentru Braila si braileni. Valoarea totala a investitiei este de aproape 4,6 milioane de euro”, a declarat Dragomir.

Se pare ca procedura de licitatie pentru desemnarea firmei care va reabilita Castelul de Apa va fi lansata la inceputul anului viitor, cel mai probabil in ianuarie.

In zona subsolului va fi organizat un cinematograf 7D, care va dispune de un numar total de 42 de locuri, distribuite in 6 camere. Un alt spatiu destinat publicului va fi Camera oglinzilor, o incapere finisata cu oglinzi care deformeaza – un spatiu inedit pentru cei care vor vizita Castelul de Apa.

La parter va fi organizata o expozitie legata de istoricul monumentului, iar apoi, la etajele 1, 2, 3 si 4, cei care vor calca pragul „castelului” vor putea viziona expozitii cu tematica astronomica, de la planetele Sistemului solar, la aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna.

Cand vizitatorii vor ajunge la etajul 5, vor intra intr-o sala de proiectii care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola, putand, totodata, sa iasa pe cele doua terase descoperite, unde se vor afla doua telescoape mobile.

La ultimul nivel, cupola, va exista o platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului, spatiul urmand sa fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate in timp prin observatorul astronomic al „castelului”. In final, in cupola, se va afla camera observatorului astronomic.

Comentarii