stiri Braila – debraila.ro

Canciu, „stalinistul” invatamantului brailean | Botea (PMP) il descrie pe liberalul din fruntea ISJ: „Destabilizare, jigniri si foarte multe amenintari”

Viorel Botea (foto stanga), fost inspector scolar general si presedinte al Organizatiei Judetene PMP, a lansat o serie de acuzatii dure la adresa lui Catalin Canciu (foto dreapta), actualul sef al invatamantului brailean si presedinte al Organizatiei Municipale PNL. Cei doi s-au contrat public de mai multe ori, folosind inclusiv apelative jignitoare.

De data aceasta, totul a plecat de la recentele schimbari de directori facute de Canciu, printre care se numara numirea la conducerea Scolii „Fanus Neagu” a fostului deputat Emilia Meirosu (ex-PSD, ProRomania, in prezent membru PNL).

Liderul PMP a comparat perioada prin care trece invatamantul brailean cu perioada in care a fost impus regimul stalinist in Romania, vorbind despre comportamentul lui Catalin Canciu in relatiile cu profesorii.

„Marea majoritate a profesorilor braileni nu isi doresc prezenta acestei persoane in conducerea inspectoratului. In primul rand este vorba despre tipul de comportament care, de cele mai multe ori, creeaza teama, destabilizare, jigniri si foarte multe amenintari. (…) 1948-1965! Exista similitudini intre aceste momente, pentru ca oamenii, din cauza situatiei politice foarte instabile, sunt speriati si prefera sa stea in banca lor si sa-si vada de treaba lor. Este vorba de teama! Tipul aceste de comportament nu este specific liberalilor. (…) Odata cu trecerea anilor, majoritatea problemelor – pe care poate le-a avut de-a lungul timpului si pe care nu le-a rezolvat, incep sa iasa la iveala, iar problemele personale nu trebuie rasfrante asupra oamenilor, asupra sistemului educational. Nu as vrea sa-l jignesc vis-a-vis de comportamentul pe care il are, dar este un comportament nespecific sistemului educational. Lucrurile sunt de mult, dar nu au luat amploarea pe care o au in momentul de fata”, a declarat Viorel Botea in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, Botea a vorbit si despre faptul ca inspectorul scolar general duce „o politica revansarda personala”, acuzandu-l ca „tipa” la directorii unitatilor de invatamant.

„In momentul in care un director te suna si tu tipi la el, nu-i dai nicio solutie, nu-l ajuti cu nimic si-i dai un ordin «Faci asa!», ce poate sa faca acel director? Face si el ce stie si ce poate sa faca. (…) Nu e politica pura ce face Canciu, ci este politica revansarda personala. Foloseste puterea pe care o are in razbunare! (…) Trebuia si doamna Meirosu (n.r. numita director al Scolii nr. 2) sa primeasca un post si asta e… Nu ma refer la management. Din punct de vedere managerial, ea si-a desfasurat activitatea asa cum trebuie, dar se putea gasi o alta solutie, mult mai buna. (…) Eu cred ca vor mai urma schimbari la unitatile de invatamant. Tot asa, schimbari cu iz politic. Eu nu am schimbat niciun director pe criterii politice”, a concluzionat sursa citata.

SCHIMBARILE lui Canciu, PNL-istul revenit la sefia ISJ: Meirosu, fost deputat PNL, numita director la Scoala 2 | La Liceul din Faurei a fost adus un director din Ianca – consilier local si sustinator PNL

Comentarii