stiri Braila – debraila.ro

Braila risca sa ramana fara echipa de baschet in Liga Nationala. VINOVATUL, primarul Dragomir! | Acuzatiile ACS Cuza Sport si apelul catre consilierii municipali

Dupa ce i-a cerut public demisia, numindu-l „ucigasul” viitorului copiilor care practica baschetul, Mircea Totolici, presedintele ACS „Cuza Sport”, a continuat sirul de acuzatii, cerandu-i edilului, in cadrul unei conferinte de presa, sa-si onoreze promisiunea ca echipa va fi sprijinita financiar in continuare. 

Mai exact, Totolici a oferit presei copia unui document (foto) semnat de Dragomir pe 23 iulie, adresat Federatiei Romane de Baschet, in care Primaria garanta sustinerea financiara a „Cuza Sport”, pentru ca echipa sa se poata inscrie in Liga Nationala de Baschet masculin, sezonul 2018-2019. Apoi, dupa atacul sangeros de la „The Music Pub”, in urma caruia doi jucatori americani au fost injunghiati, primarul s-a angajat ca municipalitatea va aloca 180.000 de lei „Cuza Sport” la rectificarea bugetara din octombrie, fapt care nu s-a mai intamplat.

„… va solicitam si apelam la buna dumneavoastra intelegere pentru a accepta inscrierea in conformitate cu locul pe care echipa l-a castigat pr teren, asigurandu-va ca si pentru administratia publica locala Braila este foarte importanta (sic!) ca o astfel de activitate sportiva sa se desfasoare la acest nivel de performanta”, ii scria primarul, in urma cu mai putin de jumatate de an, presedintelui Federatiei Romane de Baschet.

De cealalta parte, Marian Dragomir se apara invocand o modificare a legislatiei in domeniu, respectiv un anumit ordin de ministru, motiv pentru care Regulamentul Primariei trebuie, la randul lui, schimbat, generand un blocaj. Mircea Totolici spune insa ca echipa poate fi finantata si il pune la zid pe edil, vorbind inclusiv despre scenariul iminent al eliminarii echipei care se confrunta cu grave probleme financiare.

„De ce 180.000 de lei si nu 100.000 de lei sau 50.000 de lei? In luna iulie, in momentul in care ni s-a cerut de catre domnul primar un buget pentru Liga Nationala si echipele de juniori, eu am prezentat bugetul de 550.000 lei. Ulterior, in urma discutiilor si a documentelor depuse, s-a ajuns la o suma de 250.000 de lei, vehiculandu-se ideea ca Primariei i s-a diminuat bugetul din cauza legii cu apa de ploaie. Acesta a fost motivul care ni s-a zis. Am incercat sa facem treaba cu 250.000 de lei in Liga Nationala, in comparatie cu echipe din grupa noastra care au cel putin de patru ori mai mult. Cum sa te bati cu bugete de patru ori mai mari? Am fost de acord si ne-am inscris. Ulterior, de la 250.000 lei s-a ajuns la 180.000 de lei si ni s-a spus ca este ultima suma care ni se poate aproba si pentru aceasta suma sa depunem adrese. Nu am primit niciun raspuns”, a explicat presedintele „Cuza Sport”.

Totolici (foto) a explicat si de ce a folosit cuvintele „orgoliu, neputinta si nepasare” atunci cand a pus in carca primarului Dragomir greul prin care trece echipa de baschet. 

„Noi am incercat, atunci cand am vazut ca nu s-au alocat banii promisi in octombrie, sa purtam o discutie cu dumnealui. Am fost prezenti la Primarie de doua ori si de fiecare data ni s-a spus ca nu are timp sa vorbeasca cu noi. Dumnealui crede ca se fac presiuni, doar am incercat sa rezolvam o problema prin dialog. De aici, orgoliul. Neputinta e strict legata de faptul ca sub domnul primar este un intreg aparat. Ordinul (n.r. ordinul de ministru care ar fi blocat finantarea) a aparut in septembrie, iar pana in noiembrie eu cred ca daca si-ar fi dorit, puteau sa obtina toate raspunsurile din lume, din punct de vedere juridic si sa existe cadru legal pentru a putea fi finantati. Mi s-a parut nepasare mai ales in urma discutiei de dupa incidentul cu americani, in fata echipei si promisiunea asumata. Adica inviti acesti sportivi care au facut performanta si istorie pentru Braila, le promiti un lucru, ei in continuare raman se antreneaza si … pentru ei nu a fost usor”, a mai adaugat sursa citata.

La „Cuza Sport” practica baschetul peste 250 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani.

Ultima speranta, sedinta de joi a Consiliului Local Municipal

Echipa incearca sa obtina banii promisi in sedinta Consiliului Local Municipal de joi, 28 noiembrie, cand alesii din legislativul municipiului vor decide daca un proiect de hotarare privind rectificarea bugetara care priveste „Cuza Sport” va intra pe ordinea de zi si va fi aprobat. Mircea Totolici a relatat faptul ca a primit sprijinul consilierului local municipal Sorin Ionita (PNL), care a depus la Secretariatul Primariei proiectul de hotarare.

„Este invocat acolo (n.r. in proiectul de hotarare) cadrul legal, activitatea noastra, modul cum vom cheltui acei banuti, pentru ca este normal ca toata lumea sa stie pe ce se va cheltui banul public. (…) Totolici si „Cuza Sport” nu au trecut la PNL, nu au imbratisat factori politici. „Cuza Sport” este apolitic, doar ca domnul consilier Ionita este tatal lui Mihnea Ionita, component al primei generatii „Cuza Sport”, nascut in 1997. Copilul domnului Ionita a activat in cadrul clubului timp de 7 ani, incununat cu loc trei pe tara la categoria U13. Practic, aceasta implicare a domnului consilier Ionita este implicarea unui parinte pentru ceea ce am facut eu pentru copilul lui, un lucru pozitiv in dezvoltarea lui ca si om tanar de succes”, a declarat presedintele clubului.

Totolici a facut un apel la toti consilierii locali municipali, rugandu-i sa voteze proiectul pentru alocarea sumei de 180.000 de lei si „sa treaca peste anumite ambitii personale sau contre si sa inteleaga ca in spatele oricarui proiect sportiv stau copii care isi doresc sport si o viata sanatoasa”.

Proiectul de hotarare nu poate fi adoptat fara votul consilierilor locali municipali din majoritatea care il sustine pe primarul Marian Dragomir (PSD-ALDE-PND).

Comentarii