stiri Braila – debraila.ro

Braila, la varful UE! | Sefa Parlamentului European, alaturi de Tudose: „Un ambasador cu o voce foarte puternica, pe care o sustin” | Tudose, despre aderarea la Schengen: „Nu este corect pentru Romania. Suntem frati sau nu?” / Raspunsul Robertei Metsola: „Aveti dreptate! Este incorect si voi spune asta in Consiliul European”

„Incorecta si inutila!”, asa a descris Roberta Metsola, presedintele Parlamentului European, intarzierea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen – unde controalele la frontiere nu exista. Declaratia a fost facuta, la mijlocul saptamanii trecute, in timpul unei intalniri cu o delegatie de jurnalisti din Braila si Galati, invitata la Strasbourg de europarlamentarii social-democrati Mihai Tudose (Braila) si Dan Nica (Galati).

Desi intrevederea nu se afla in programul oficial, iar Parlamentul European fierbea la propriu inainte de un vot cu greutate – pachetul cu masuri „verzi”, Metsola a acceptat, la rugamintea europarlamentarului brailean, sa se intalneasca cu jurnalistii veniti din Romania. In urmatoarea zi, sefa legislativului european a prezidat cea mai tensionata sedinta din ultimii ani.

„Vreau sa spun ca Mihai a fost foarte insistent si sigur nu puteam spune <<NU>>”, a mentionat Roberta Metsola la inceputul discursului.

Metsola si Tudose fac parte din grupuri politice diferite: sefa Parlamentului European – Grupul Partidului Popular European, iar Mihai Tudose – Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor.

Metsola si Tudose, despre aderarea Romaniei la Schengen

Europarlamentarul Mihai Tudose a vorbit, la Strasbourg, despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, precizand ca tara noastra indeplinea toate conditiile tehnice inca din 2017, atunci cand social-democratul era prim-ministru, amanarea fiind o chestiune pur politica.

„Acum cativa ani, cand eram prim-ministrul Romaniei, m-am intalnit cu presedintele Junker (n.r. presedintele Comisiei Europene) si am vorbit despre mai multe lucruri, dar in special despre Schengen. Intr-o discutie foarte libera, i-am cerut sa-mi spuna ce ar trebuie sa mai facem. Au fost 10 probleme si le-am luat una cate una. Amandoi am inceput sa radem pentru ca toate erau deja rezolvate, nu existau. Este doar o chestiune politica! Nu este corect pentru Romania. Vorbeati despre coridoare alimentare (n.r. in contextul razboiului din Ucraina), dar nu suntem in Schengen. Avem probleme cu transporturile, cu produsele noastre. Suntem frati sau nu? Daca nu suntem, sa o spunem si sa ne vedem de drumurile noastre. La acest moment, nimeni nu poate sa ne spuna ca avem o anumita problema, macar una – pentru ca nu exista nicio problema nerezolvata”, a explicat Tudose.

In replica, presedintele Parlamentului European a declarat ca o sa vorbeasca despre acest subiect in cadrul reuniunii Consiliului European de la sfarsitul acestei luni.

„Aveti dreptate! E ceva ce tarile membre au experimentat, dar Romania experimenteaza de mult timp, de prea mult timp. Este incorect si inutil, iar aceste lucruri le voi spune”, a subliniat Roberta Metsola.

Totodata, sefa legislativului Uniunii Europene a mai aratat ca isi va indeplini rolul institutional de a cere ca scuzele politice sa nu fie folosite de unele state membre atunci cand au fost indeplinite legal si tehnic toate etapele pentru aderarea la Spatiul Schengen.

„Cred ca este timpul sa ne uitam serios unii la ceilalti, in calitate de membri UE, pentru ca nu exista tipuri diferite de tari si nu trebuie sa ne ascundem in spatele unor chestiuni tehnice. Este timpul ca Uniunea Europeana sa se vada cu adevarat ca o uniune sigura, nu doar ca un bloc comercial, ci una in care putem impartasi valorile comune ale democratiei. Va pot spune ca in acest parlament o sa gasiti sprijin deplin. Aveti multi prieteni, aveti ambasadori grozavi in acest parlament, cu voci puternice, pe care le sustin si voi face tot ce imi sta in putere sa faceti urmatorul pas”, a concluzionat presedintele Parlamentului European.

Comentarii