Pe 28 decembrie, in Monitorul Oficial a fost publicat ordinul privind modalitatea de gestionare de catre politisti a cazurilor de violenta domestica, un act normativ comun al Ministerului Afacerilor Interne si al Ministerului Muncii si Justitiei Social. Practic, politistii pot emite un ordin de protectie provizoriu fata de agresor, valabil timp de 5 zile, fapt care statea doar in puterea judecatorului.
In cazul in care agresorul este sotul, sotia concubinul, concubina, fiul, fiica sau o alta ruda a victimei, oamenii legii il pot evacua din locuinta, oferindu-i-se timpul strict necesar pentru a-si putea lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de stricta necesitate.
Potrivit Politiei, in cele 10 zile de la intrarea in vigoare a ordinului nr. 146/2578/2018, politistii au emis 150 de ordine provizorii de protectie la nivel national, dintre care peste 70% in mediul urban.
Cele mai multe ordine provizorii de protectie au fost emise in Bucuresti si Brasov, respectiv 18. Judetul Braila, cu 13 ordine emise, se afla pe locul 3 in top, urmat de Sibiu, cu 10. Pe locul 2 se afla judetul Valcea, cu 16 ordine.
Printre cazurile in care politistii braileni au aplicat noul ordin se numara cel al unei femei din muncipiu batute de sot si cel al unei tinere din Ianca amenintate cu moartea de fostul concubin.
Totodata, in cea de-a doua zi a Noului An, o braileanca, in varsta de 30 de ani, a cerut ajutorul politistilor, dupa ce sotul a vrut sa o alunge din casa, in timp ce soacra si cumnata sa au batut-o. Sotul a fost evacuat temporar din locuinta, in timp ce celor doua agresoare le-a fost impusa pastrarea unei anumite distante fata de victima.
Ce prevede ordinul nr. 146/2578/2018
In cadrul interventiilor, politistii pot lua masuri pentru separarea victimei de agresor si pot realiza orice alte demersuri necesare eliminarii riscurilor imediate. Oamenii legii observa si adreseaza intrebari cu privire la starea fizica a persoanelor implicate si, daca se impune, solicita interventia echipelor medicale. Informeaza atat victima, cat si agresorul, cu privire la drepturile si obligatiile lor si masurile ce vor fi dispuse in urma evaluarii situatiei de fapt.
Ordinul prevede si modul in care politistii trebuie sa actioneze in situatii speciale, spre exemplu in cazul evacuarii agresorului din imobil. Cu ocazia interventiei, in vederea stabilirii existentei unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea persoanelor sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, politistii evalueaza situatia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de intrebari.
Pe baza raspunsurilor, se stabileste daca exista realmente riscul ca viata sau integritatea fizica a victimei sa fie pusa in pericol. Primele sapte intrebari se refera la situatii de o gravitate mai ridicata.
Astfel, printre altele, victima va trebui sa raspunda la urmatoarele intrebari: „Agresorul/agresoarea a incercat vreodata sa va ucida?”, „A folosit vreodata arme sau obiecte care sa va raneasca?” sau „In urma acestui incident ati suferit leziuni? Echimoze, excoriatii, plagi taiate/intepate/impuscate, arsuri, mutilari, altele?”. Daca la doua din primele sapte intrebari raspunsul este afirmativ, politistul va incadra situatia ca avand un „risc iminent pentru victima” si va putea emite ordinul de protectie provizoriu.
In situatia in care concluziile rezultate in urma intocmirii formularului de evaluare a riscului indica existenta unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea victimei sa fie pusa in pericol, politistul care a intocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protectie provizoriu.