Pe 5 iunie 2016, brailenii si-au ales primarul, dar si consilierii municipali. Atunci, cu putin peste 26.000 de voturi (44,68%), Marian Dragomir, candidatul PSD, a devenit edilul muncipiului. Cu o majoritate covarsitoare in Consiliul Local Municipiului, formata din alesii PSD, ALDE si PND, Dragomir a preluat un mandat de patru ani, la sfarsitul caruia spunea ca este convins ca ii va avea alaturi si pe cei pentru care PSD nu a fost niciodata o optiune.
Unul dintre principalii contracandidati ai lui Dragomir la alegerile locale de acum doi ani a fost Simona Draghincescu, fost consilier municipal, in prezent consilier judetean. A fost cea care a reprezentat Partidul National Democrat – o formatiune politica infiintata de, pe atunci, deputatul Daniel Fenechiu (n.r. ex-PP-DD, in prezent senator PNL), in batalia pentru Primarie, reusind sa se pozitioneze pe locul III, cu aproximativ 8.200 de voturi (12,88%).
La alegerile locale din 2012, Draghincescu a fost cel mai important contracandidat al fostului edil Aurel Simionescu, reusind, din postura de politician independent, sa obtina peste 17.000 de voturi (n.r. locul II).
Acum, la doi ani de la momentul in care Marian Dragomir s-a instalat pe fotoliul de primar al Brailei, DEBRAILA.ro i-a cerut lui Draghincescu sa-si exprime opinia cu privire la modul in care arata municipiul la jumatatea mandatului fostului sau contracandidat.
Simona Draghincescu are, in principal, numai cuvinte frumoase la adresa edilului, afirmand ca „nu se poate spune ca nu au inceput sa indrepte anumite lucruri la Braila, in ultimii 2 ani, indiferent cat de rau intentionat sau subiectiv poate sa fie cineva”. Totodata, PND-ista ii taxeaza pe liberali, despre care spune ca sunt vinovati, alaturi de social-democrati, pentru multe dintre problemele municipiului, prin prisma faptului ca intre 2012 si 2016 s-au aflat, impreuna cu PSD, la conducerea administratiei locale.
„Incerc sa fiu foarte obiectiva, desi imi displace profund acest termen. Ca sa pot compara acum, dupa 2 ani, ceea ce a realizat si ce nu primarul Dragomir, este absolut obligatoriu sa spun ce a preluat Dragomir. Sa nu uitam cum arata Braila cand a venit Dragomir la Primarie. Guvernarea locala 2012-2016 nu a fost una PSD-ista, ci una USL-ista, pentru ca asa au castigat ei alegerile in 2012, cu USL, nu doar PSD, adica, pentru memoria colectiva, PSD+PNL. Inteleg de ce PNL uita ca a guvernat Braila din 2012 pana in 2016, dar si pana atunci, intre 2004-2012, pentru ca este greu sa le lauzi cu nimicul pe care l-ai facut. Abia acum, 2016-2020, la Braila este o guvernare PSD, pentru ca au majoritatea de 50 %+1 in Consiliul Local Municipal si majoritatea simpla in Consiliul Judetean, alaturi de PND, partidul pe care il conduc, ALDE si independentul Marian Capatana. Da, noi ne asumam proiectele administratiei Dragomir, insa cu unele amendamente, despre care am sa vorbesc. Cand am considerat ca ceva nu este in regula, am spus-o, inclusiv colegii din Consiliul Local Municipal. Dragomir a preluat un oras plin cu maidanezi, plin cu gropi – de care a raspuns direct viceprimarul Danaila, cu un transport public de calatori cu autobuze vechi, cu maxi-taxi de cadeau tablele dupa ele – apropiate PNL, cu piete vai de mama lor – de care a raspuns vicele Danaila, managerul Administratiei Pietelor fiind PNL-istul Balan, cu locuri de joaca multe dintre ele neingrijite si nemodernizate – de care au raspuns vicele Danaila si managerul Balan, cu o Gradina Zoologica populata cu PNL-isti, cu sensuri giratorii extrem de scumpe – de care a raspuns vicele Danaila, cu o curatenie stradala ce lasa de dorit, cu utilitati scumpe si investitori aproape nici unul. Eu, da, as fi fost un primar mai bun, cu siguranta! Daca n-as fi crezut asta despre mine, n-as fi candidat”, a declarat consilierul judetean PND.
Fostul contracandidat al lui Dragomir afirma ca, la Braila, intre PSD si PNL „nu exista termen de comparatie, chiar daca nu merge totul struna sub conducerea actualului edil”, lansand un val de atacuri la adresa lui Alexandru Danaila, liderul liberalilor.
„Liberalii critica fara sa-si vada gunoiul din curte, o bataie de joc la adresa brailenilor. Nu poti sa arati cu degetul pe cineva cand tu esti o rusine de politician, si vorbesc de fostul viceprimar Danaila, seful liberailor. Cand despre tine se stiu vrute si nevrute si se vorbeste pe la toate colturile despre afacerile dubioase in care ai fost implicat, de la Padurea Stejarul la golanii cu oameni lasati fara case si credite bancare contractate si neplatite, nu vad cum poti sa iesi in fata oamenilor si sa le vorbesti despre faptul ca tu esti mai bun si mai cinstit. Trebuie sa ai tupeu, frate! Nimeni nu a zis ca lucrurile sunt roz, ca Dragomir e omul fara de greseala, dar fereasca Dumnezeu sa puna mana pe Braila cinstitul Danaila si ai lui. Oamenii astia mi-au inscenat un dosar penal si n-am cum sa uit ca am fost singurul politician brailean tavalit si murdarit ani de zile doar pentru ca domnul Danaila a vrut sa ma scoata din joc. Pana la urma, s-a dovedit ca am fost nevinovata! Danaila e in stare de orice, credeti-ma. Din acest motiv, merg fara ezitare pe mana lui Dragomir”, a continuat PND-ista.
In ceea ce priveste administratia Dragomir, Simona Draghincescu critica modul in care este condusa Administratia Pietelor, institutie la sefia careia s-a aflat in perioada 2004-2009. „Gradina Zoologica arata deplorabil”, mentioneaza alesul local. Si costul prea mare al sensurilor giratorii a fost luat in vizor de politician.
„In oras, numarul maidanezilor s-a micsoarat considerabil. Gropile au inceput si ele sa dispara, mai incet decat cainii, dar asta-i legislatia. Transportul public de calatori a inceput sa se modernizeze, prea incet dupa cum isi doresc calatorii, dar se va moderniza numai in functie de fondurile de care dispune Primaria si modul de gestionare al acestora. Stiu ca primarul Dragomir nu doreste privatizarea „Braicar” si eu cred ca este bine sa nu fie privatizat. E trist ca PNL Braila baga batul prin gard si la „Braicar”, instigand angajatii la nesupunere civica si la incalcarea hotararilor judecatoresti. Un partid politic trebuie sa fereasca oamenii de incalcarea legii, sa-i invete ce scrie in lege, sa-i fereasca de greseli, nu sa se foloseasca de naivitatea lor si sa-i instige sa incalce legea, indiferent de motivatie. Pietele municipiului au inceput sa se modernizeze. Primaria a alocat foarte multi bani pentru modernizarea pietelor in ultima vreme, dar, din pacate, vor fi dati cam degeaba, bani aruncati, pentru ca pietele s-au depopulat de agenti economici. E o conducere slaba a Administratiei Pietelor, fara doar si poate! Locurile de joaca pentru copii au inceput sa se modernizeze si sper ca si Oraselul Copiilor va fi modernizat curand deoarece arata la fel din 2008, cand eu l-am modernizat, impotriva tuturor. Gradina Zoologica arata deplorabil in 2018. Am lasat in 2010 o Gradina Zoologica cu 270.000 de vizitari, la un pret mediu/bilet de 0,7 lei/vizitare si gasesc in 2018 o Gradina Zoologica cu 40.000 de vizitari, la un pret mediu/bilet de 4,5 lei/vizitare. Sa inteleg ca Gradina Zoologica Braila a devenit o destinatie exclusivista nu una populara? Sensurile giratorii, facute toate la propunerile mele, au continuat sa fie executate, dar de la 180 lei/mp in 2013-2015 s-a ajuns la 85 lei/mp. Este un inceput promitator! Eu cred insa ca se puteau executa si cu 30-40 lei/mp sau chiar mai putin, pentru ca rostul si rolul unui sens giratoriu este acela de a salva vieti omenesti, nu de a ingropa bani publici. Curatenia stradala lasa de dorit in unele cartiere sau intre blocuri. Trebuie marite numarul de locuri special amenajate pentru colectarea gunoiului, dandu-se astfel posibilitatea cetatenilor sa faca colectarea selectiva in mod real, nu din vorbe sau hartii. Pretul apei mi se pare mare intr-un oras care ia apa din Dunare. Investitorii au inceput sa apara cate unul, doi, poate ca vor veni si mai multi. Podul de-a latul Dunarii, nu cel de-a lungul Dunarii al PNL, poate aduce multa prosperitate in zona Braila- Galati. Trebuie doar sa ne dam mana si sa vrem sa se intample asta!”, a concluzionat Draghinescu.