stiri Braila – debraila.ro

Botea (PND): „Dam 40.000 de euro pentru statuia unui domnitor pe jumatate ungur si 16.000 de euro pe un loc de joaca. Mi se pare absurd”

Consilierul local municipal Bogdan Botea (PND) a criticat faptul ca municipalitatea aloca 40.000 de euro pentru realizarea unei statui monumentale a domnitorului Vladislav I al Tarii Romanesti, care ar urma sa fie amplasata in rondoul din Bariera Calarasilor, in timp ce pentru un loc de joaca din cartierul Lacu-Dulce se cheltuie suma de 16.000 de euro.

In timpul domniei lui Vladislav I, cunoscut si sub numele de Vlaicu Voda, mai exact pe 20 ianuarie 1368, a fost atestat documentar orasul Braila, printr-un tratat comercial acordat negustorilor brasoveni.

„Vad la partea de investitii o statuie a lui Vlaicu Voda, care costa vreo 40.000 de euro…”, a comentat PND-istul in cea mai recenta sedinta a Consiliului Local Municipal.

In replica, primarul Dragomir a mentionat faptul ca realizarea statuii din bronz masiv, inalta de cel putin patru metri, a fost aprobata in mandatul Consiliului Local Municipal anterior, respectiv in anul 2016, investitia reprezentand „o forma de respect fata de cel care a acordat anumite privilegii unor negustori care vizitau Braila in interes comercial”.

Totusi, Botea (foto) si-a continuat discursul critic, aratand ca „meritau mai mult respect copiii din Lacu Dulce, pentru care s-a alocat doar suma de 16.000 euro pentru un loc de joaca” si facand referire la faptul ca Vladislav I era „jumatate ungur”.

„Dam 40.000 de euro pe statuia unui domnitor din secolul XIV care era jumatate ungur si care a semnat un tratat de vasalitate cu Tara Romaneasca, desi e adevarat ca a si documentat Braila. Totusi… Cred ca puteti sa-i ignorati pe profesorii de istorie care sustin ideea statuii. Ati alocat 16.000 de euro pentru un loc de joaca si 40.000 de euro pentru o statui. Mi se pare absurd…”, a mai precizat alesul local.

Vladislav I a fost nepotul de fiu al lui Basarab I, considerat a fi intemeietorul Tarii Romanesti.

Comentarii