stiri Braila – debraila.ro

Bolojan, primarul Oradei: „Ar putea exista o colaborare intre Galati si Braila, care au interese comune” | Dragomir promitea Asociatia „Dunarea de Jos”

Primarul municipiului Oradea (foto stanga), liberalul Ilie Bolojan, unul dintre semnatarii „Aliantei Vestului”, a dat ca exemplu, in mai multe randuri, Braila si Galati, atunci cand a vorbit despre tipul de organizare care reuneste Oradea, Arad, Cluj-Napoca si Timisoara.

Initiativa celor patru edili a primit atat aplauze, cat si critici. Contestatarii au vorbit inclusiv despre „un pericol la adresa integritatii teritoriale a Romaniei”.

„Se poate asocia de exemplu Galatiul cu Braila si ar fi si ei o comunitate de 450.000 de locuitori. Am facut aceasta alianta (n.r. Alianta Vestului) deoarece aveam nevoie de o entitate juridica sa propuna aceste chestiuni. Nimeni nu iti da bani (n.r. fonduri europene) sa-i gestionezi daca nu ai o asociere de genul acesta si nu probezi ca institutional esti in masura sa gestionezi astfel de finantari. De exemplu, pentru a derula fonduri europene pentru gestionarea deseurilor s-au facut asocieri in fiecare judet. Pentru a extinde retelele de apa si canal s-au facut asocieri. Noi am pus in practica ceva care functioneaza deja, diferenta este ca asta este la o amplitudine mai mare, noi suntem 4 orase mari, care cumulat au 1,5 milioane de locuitori”, a declarat Bolojan pentru HotNews.

Totodata, citat de G4Media, primarul Oradei a mentionat din nou Braila si Galati, aratand ca cele doua municipii „au interese comune”.

„Asa cum se intampla cu Alianta Vestului ar putea exista o colaborare intre Galati si Braila”, a explicat Ilie Bolojan.

Reamintim faptul ca, la inceputul anului 2017, primarul Marian Dragomir anunta faptul ca administratiile PSD din Braila si Galati isi vor da mana si vor infiinta Asociatia „Dunarea de Jos”. Intre timp, subiectul ONG-ului care viza punerea pe picioare a unei zone metropolitane a fost dat uitarii.

„Asociatia presupune o zona metropolitana si colaborarea pentru sustinerea unor proiecte comune. Conducerea va fi asigurata prin rotatie. Nu vom avea absolut niciun lucru legat de orgolii. Am avut mai multe intalniri cu cei din Galati”, spunea Dragomir.

Spre sfarsitul anului trecut, primarul revenea asupra subiectului asociatiei, chestionat de jurnalisti cu privire la stadiul demersului si al discutiilor purtate cu edilul din orasul vecin. Marian Dragomir si-a schimbat total declaratiile pozitive, invocand orgoliile despre care, cu jumatate de an in urma, afirma ca nu exista.

„Noi ne-am inteles pe statut, nu au existat niciun fel de probleme. Ne-am inteles pe denumire, chiar eu am propus ca asociatia sa se numeasca „Dunarea de Jos”, ca sa nu mai existe niciun fel de discutii legate de faptul ca incepe cu „Braila” sau „Galati”. Toata lumea a fost de acord. Singurul aspect ramas nerezolvat a fost cel al sediului. Orgoliile brailenilor tind ca sediul sa fie la Braila, ale galatenilor ca sediul sa fie la ei. E o chestiune pe care putem sa o intelegem. Tocmai pentru a nu mai exista aceste orgolii, eu am propus ca sediul sa fie la mijloc, ori la jumatatea distantei, ori daca nu, in zona cartierului Siret, unde exista deja infrastructura necesara. Sper ca la un moment dat ca toate aceste discutii privind localizarea sediului intr-un oras sau altul sa inceteze, pentru ca noi vrem sa dezvoltam zona dintre Braila si Galati, zona celor doua orase, sa terminam cu orgoliile si sa facem efectiv asociatia metropolitana”, a precizat sursa citata in septembrie 2017.

Tot atunci, primarul Galatiului, social-democratul Ionut Pucheanu, raspundea cu „Unde va fi mai bine!” atunci cand a fost intrebat unde se va afla sediul asociatiei.

Comentarii