stiri Braila – debraila.ro

AVERTISMENTUL DUR al lui Tudose: Fara masuri categorice, „Romania va deveni cimitirul Europei!” | Fostul premier vrea inchiderea tuturor zonelor-focar si ca presedintele Iohannis sa gestioneze direct criza: „Asta nu e situatie pentru Orban si Citu!”

Europarlamentarul brailean Mihai Tudose (PSD) trage un semnal de alarma extrem de dur, cerand, in contextul pandemiei de COVID-19, ca autoritatile sa ia „masuri ferme pentru gestionarea crizei”.

„Dangatul de jale din Suceava e pe cale sa se propage in intreaga tara, daca in al 13-lea ceas nu se iau masuri ferme pentru gestionarea crizei. Ne pregatim de o tragedie nationala, din cauza unui martie irosit iresponsabil intr-o succesiune de greseli – de la granite pana in spitale, de la neechiparea medicilor pana la nepregatirea cetatenilor. Tsunamiul a crescut sub ochii nostri, dar autoritatile romane n-au facut decat sa-i netezeasca drumul. Stiam din Italia si Spania cum matura vieti, atunci cand loveste sisteme medicale prinse pe picior gresit. Stiam din exemplul altor tari ca proportiile dezastrului pot fi limitate, daca se iau masuri, macar pe ultima suta de metri. Decontul incompetentei si defazarii se face, acum, in vieti omenesti. De aceea trebuie intervenit in forta pentru a salva ce se mai poate! (…) Ce se mai poate face in actuala situatie? Daca nu se vor lua masuri categorice de instalare a carantinei la nivel national, ma tem ca Romania va deveni cimitirul Europei”, a precizat Tudose pe o retea de socializare.

Fostul premier propune „inchiderea completa a tuturor zonelor-focar, comanda unica in achizitionarea si distribuirea materialelor sanitare”, dar si „preluarea de catre Presedintele Romaniei a gestiunii directe a crizei”.

„Ce se mai poate face in actuala situatie? Daca nu se vor lua masuri categorice de instalare a carantinei la nivel national, ma tem ca Romania va deveni cimitirul Europei. De aceea, pledez pentru inchiderea completa a tuturor zonelor-focar, comanda unica in achizitionarea și distribuirea materialelor sanitare (au aparut cazuri in care testele nu erau compatibile cu aparatul care trebuia sa le lucreze), masuri coerente pentru salvarea economiei și nu balbele din fiecare ședinta de guvern… Inainte de orice, insa, se impune preluarea de catre Presedintele Romaniei a gestiunii directe a crizei. Asta nu e situatie pentru Orban si Citu. Si-au dat testul capacitatii cautand zilnic sa-si justifice mediocritatea inventand vinovati in loc sa gaseasca si sa implementeze solutii… Ajunge! Deja bat clopotele….”, a mai mentionat sursa citata.

Mihai Tudose a amintit si de perioada cand a fost prim-ministru, sustinand ca „una din prioritatile mandatului a fost eficientizarea sistemului medical”, deranjand „interese grele si cumetrii meschine”.

„Constatam, inca o data dupa Colectiv, falimentul unui mod de a face politica, de a promova in functii administrative o clientela incompetenta si cu o singura trasatura – obedienta. Am platit cu pozitia de prim-ministru refuzul de a ma inclina in fata jupânului ce a dus la apogeu feudalismul politic românesc. Una din prioritatile scurtului meu mandat a fost eficientizarea sistemului medical, despre care am spus public la acea vreme, in sedinta de Guvern, ca este foarte greoi, foarte birocratizat si nu lasa medicii de familie sa-si faca meseria, pentru ca ii transforma in contabili. Am dialogat cu sindicalistii din Sanatate, le-am dat dreptate si am cautat impreuna solutii. Din pacate, n-am fost lasat sa actionez, pentru ca deranjam – si in acest domeniu – interese grele si cumetrii meschine”, a concluzionat europarlamentarul.

Comentarii