Decizia Curtii Constitutionale privind amenzile date in starea de urgenta nu inseamna, nici pe departe, ca prevederile Ordonantelor Militare pot fi incalcate fara sa mai existe sanctiuni contraventionale.
Prefectul Catalin Boboc a anuntat, miercuri seara, ca a fost declarata neconstitutionala Ordonanta de Urgenta nr. 36/2020 care a modificat ordonanta privind starea de urgenta (n.r. OUG nr. 1/1999), „asta insemnand ca revenim la valorile amenzilor din vechea ordonanta”.
Totodata, Boboc i-a indemnat pe braileni sa ramana responsabili si sa respecte „masurile atat de necesare in vremurile grele pe care le traversam”.
„Nu comentez decizia Curtii Constitutionale, insa vreau sa fac un apel la braileni, si sunt sute de mii cei care au respectat restrictiile, fara sa se puna in situatia de a fi amendati. (…) Daca pana acum avem o situati buna la Braila, vi se datoreaza in mare masura! Haideti sa avem grija de sanatatea noastra si a celor dragi noua! Trebuie sa trecem cu bine aceasta criza, pana la capat!vTotodata, pentru cei mai putin responsabili, vreau sa fac urmatoarea precizare: decizia CCR de astazi anuleaza Ordonanta nr. 34/2020 care modifica Ordonanta de Urgenta privind starea de urgenta, asta insemnand ca revenim la valorile amenzilor din vechea ordonanta!”, a explicat prefectul.
CCR a declarat neconstitutionale doar amenzile cuprinse intre 2.000 si 20.000 de lei, care s-au dat de la 1 aprilie si pana acum, prin ordonanta de urgenta. Astfel, dupa decizia CCR, raman valabile amenzilor date de pe 16 martie, ziua instituirii starii de urgenta, si pana la 1 aprilie, cu valori cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.
Amenzile deja platite nu mai pot fi contestate, insa cele primite dupa 1 aprilie si neplatite pot fi anulate doar de judecatori. Amenzile pot fi contestate in instanta intr-un termen maximum de 15 zile de la ridicarea starii de urgenta.