stiri Braila – debraila.ro

ANUL și ȘANTAJUL. WeBuild ține BLOCAT drumul care leagă Centura Brăilei de Pod, deși este gata | Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Este o acțiune intenționată. Nu merge cu șantajul, cel puțin în ceea ce mă privește. S-a dat peste cap jumătate din traficul din Brăila”

WeBuild, constructorul italian al podului suspendat peste Dunăre, nu cere recepția drumului care leagă – peste calea ferată – Centura Brăilei de pod (foto). Deși lucrările sunt finalizate de o bună perioadă de timp, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu poate face nimic din punct de vedere legal, așteptând notificarea din partea antreprenorului.

Situația vine în contextul în care WeBuild este, oricum, în întârziere și cu drumul de legătură cu Jijila, pe malul tulcean, dar și cu remedierea unor probleme semnalate la structura podului suspendat, precum infiltraţii la blocurile de ancoraj, șuruburi slăbite la parapeții de siguranță sau tasări.

Mai mult decât atât, relația dintre Statul Român și antreprenorul italian a fost marcată de numeroase dispute, fie de ordin tehnic, fie financiar, ajungându-se inclusiv în instanță. Reprezentanții statului, atât de la nivelul CNAIR, cât și de la ministerul Transporturilor, i-au acuzat de mai multe ori, în mod public, pe italieni că se folosesc de diverse tertipuri pentru a obține mai mulți bani decât prevede contractul semnat în 2018.

Recent, social-democratul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a vorbit despre podul de la Brăila, arătând că podul nu va fi recepționat „până când toate neconformităţile nu vor fi îndepărtate de către companie”. În același timp, Grindeanu a dat asigurări că „nicio secundă nu e pusă în pericol siguranţa cetăţeanului”.

Grindeanu, despre drumul ținut blocat: 

„S-a dat peste cap jumătate din traficul din Brăila. Nu merge cu santajul!”

Despre faptul că WeBuild refuză să ceară recepția lucrărilor la drumul care leagă Șoseaua de Centură de pod, mai exact de sensul giratoriul dintre cartierul Vidin și satul Baldovinești, Grindeanu a transmis constructorului italian că „nu merge cu șantajul”.

„E absolut inadmisibil ce se întâmplă acum acolo. S-au terminat lucrările pe partea brăileană a malului Dunării, toată acea traversare peste linia de cale ferată, toate lucrurile sunt finalizate. Compania cam refuză să facă notificarea. Traficul din Brăila este dat peste cap în acest moment pentru că ei refuză să facă această notificare. (…) Pe mine m-au anunţat atât primarul Brăilei, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean. În loc să ajute toată această investiţie de sute de milioane de euro, din cauza acestei lucrări, până la urmă minore, s-a dat peste cap jumătate din traficul din municipiul Brăila. Este o acţiune evident intenţionată din partea acestei companii. Dar cu şantajul nu merge, cel puţin în ceea ce mă priveşte”, a declarat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a mai subliniat faptul că, deși înțelege „toate lucrurile care țin de apărarea intereselor Webuild”, situația nu poate fi acceptată pentru că „aduce disconfort cetățenilor”.

„Am cerut CNAIR să găsească rapid o situaţie, o rezolvare”, a concluzionat sursa citată.

Foto: Captura YouTube / Marius Papadopol

Comentarii