Alin CRISTEA
La sfarsitul anului 2016, mai exact pe 19 octombrie, va faceam cunostinta cu cel mai „tare” profesor din Romania. Dan Gheorghita, profesor din 2003, inspector de educatie fizica si sport din 2010 si pana in 2015, in prezent inspector scolar general adjunct. Frate al consilierului municipal Daniela Radulescu, co-presedintele Organizatiei Judetene ALDE, Gheorghita a dovedit un spirit antreprenorial desavarsit: in doar doi ani a reusit, de la doar un teren agricol si un Matiz, sa ajunga in posesia a jumatate de milion de euro si sa devina actionar la 11 societati comerciale.
Agentia Nationala de Integritate verifica averea adjunctului Inspectoratului Scolar Judetean, autosesizandu-se in urma investigatiei DEBRAILA care ridica mari semne de intrebare cu privire la modul in care Gheorghita si-a inmultit avutia. In fapt, se pare ca adjunctul ISJ a fost doar paravan intr-o afacere mai ampla, „primind” averea altor persoane, tinand cont de faptul ca, dupa ce apar peste noapte, banii incep sa se „mute”.
De exemplu, acorda un imprumut de aproape 1.4 milioane de lei societatii comerciale Alpiimobiliare, la care are actiuni si sora sa, consilierul muncipal Daniela Radulescu. Firma a dvenit cunoscuta opiniei publice in 2017, cand a suflat Primariei, la o licitatie organizata de Fisc, un petic de teren aflat in mijlocul parcului detinut de municipalitate in Bariera Calarasilor, vis-a-vis de fosta Scoala 3. Atunci, Radulescu a votat in CLM suma maxima pe care Primaria sa o ofere la licitatie – aproximativ 283.000 de euro fara TVA, ca apoi firma Alpiimobiliare sa dea dublu si sa castige terenul.
Mai mult decat atat, potrivit unor informatii obtinute in exclusivitate de DEBRAILA, inspectorii de integritate cerceteaza si un posibil caz de conflict de interese: Dan Gheorghita ar fi actionar la o firma impreuna cu Ionut Dorel Micu, directorul scolii generale din Tichilesti, care ii este si fin. Micu are si carnet de partid, bineinteles la ALDE.
AVEREA LUI GHEORGHITA
2013
In martie 2013, Gheorghita declara ca detine in proprietate exclusiva un teren agricol (7 ha), un spatiu comercial (115,75 mp) si un Matiz din 2003. Nu locuinta, bijuterii sau bani in banci. Nici macar datorii. Venitul anual precizat in declaratia de avere era de 26.493 de lei, din care aproximativ 9.000 de lei veneau din inchirierea spatiului comercial. Sotia, tot cadru didactic, obtinuse un venit anual de 19.336 de lei.
2014
Dupa doar un an, mai precis in iunie 2014, averea profesorului a crescut considerabil: mai apar doua terenuri agricole si doua apartamente, cumparate in 2013, impreuna cu sotia. La venitul anual se adauga banii obtinuti din inchirierea celor doua noi apartamente, adica 137.890 de lei. Totodata, Gheorghita a gasit in pusculita si suma de 150.000 de lei, care a ajuns sub forma de „imprumut acordat in nume personal” la Daniela Radulescu.
2015
Anul in care declaratia de avere a inspectorului „o ia razna”. In doar doi ani, din garaj dispare Matizul si apar doua autoturisme, Toyota Corolla si Toyota Avensis, ambele din 2008. Naucitoare este insa suma pe care ajunge sa o detina in banci: aproape 2.000.000 de lei. Doar in doua dintre cele sase conturi sau depozite bancare, avea peste un sfert de milion de euro. Gheorghita nu mentioneaza cand au fost deschise conturile.
Si de parca performanta uluitoare a inmultirii avutiei nu ar fi fost de ajuns, profesorul se apuca si de afaceri. Si se apuca serios! Devine actionar la 11 firme: Alpiimobiliare, Alpilact Food, Alpiship, Alpistore, Energoinstal Service, Extract Verde Energy, Firatelectric, Geratelectronic, Mogli Com, Energia Foto, Energyall Distribution. Doar la doua dintre firme detine pachetul majoritar de actiuni, la Mogli Com (100%) si Alpilact Food (80%).
Deci, profesorul, cumnatul directorului „Electrica” Braila, Stefan Radulescu, ajunge actionar la 6 firme care se ocupa cu productia si distributia de energie electrica, dar si cu construirea de centrale electrice fotovoltaice. Mai mult decat atat, in 2014, cumpara actiuni la „Electrica”: 5.111 actiuni, a caror valoare se ridica la aproximativ 70.000 de lei.
Sa trecem si la firmele lipsite de „energie”: Alpiship SRL si Alpistore SRL. Pe 14 august 2015, Tribunalului Braila admite divizarea partiala a celebrei Risk Com, firma surorii si cumnatului lui Gheorghita, castigatoarea ani la randul a licitatiilor pentru programul „Lapte-corn”. Astfel, Risk, a carui administrator special era Stefan Radulescu, se divizeaza in patru societati comerciale: Alpistore SRL (5% – profesorul Gheorghita), Alpiship SRL (40% – profesorul Gheorghita), Alpiline SRL si Alpiestate SRL.
In 2015, „Alpiline”, detinuta de Daniela (40%) si Stefan Radulescu (60%), participa alaturi de firma-mama „Risk” la licitatia organizata de Consiliul Judetean pentru programul „Lapte-corn”. Contractul se imparte in doua: 20% la „Alpiline” si 80% la „Risk”. Pe scurt, banii ajung tot la sotii Radulescu.
In declaratia de avere a lui Dan Gheorghita, completata in 2015, mai apar doua creante, in valoare totala de peste 900.000 de lei, bani pe care ii are de recuperat de la Risk si Energyall Distribution. Din cesionarea partilor sociale la doua dintre firme, Energia Foto si Energyall Distribution, profesorul obtine peste 500.000 de euro. Din chirii, 50.000 de lei.
2016
Banii din banci se subtiaza serios. Din 2.000.000 de lei, mai raman 700.000 de lei. Diferenta de bani se gaseste, cel mai probabil, in imprumutul pe care il acorda firmei Alpiimobiiliare SRL, de 1.392.267 de lei. Ramane doar cu un autoturism, celalalt fiind vandut cu 7.000 de euro.