stiri Braila – debraila.ro

ANALIZA | Viitorul politico-administrativ al lui Danaila, la mana judecatorilor ICCJ | Liderul opozitiei brailene risca sa nu poata candida la alegerile din 2020

daca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) vor mentine decizia Curtii de Apel Bucuresti, Alexandru Danaila, presedintele Organizatiei Judetene PNL, va sta pe tusa la alegerile din 2020 • practic, liderul opozitiei brailene nu se va putea „bate” cu adversarii politici din postura de candidat

In iunie 2016, la nici o luna de la momentul in care si-a incheiat mandatul de viceprimar al Brailei, Alexandru Danaila, atunci, ca si acum, consilier judetean, a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate. Liberalul a ocupat simultan pozitia de viceprimar si cea de reprezentant al Consiliului Local Municipal in consiliile de administratii ale patru unitati de invatamant, desi legea interzicea acest lucru.

„S-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 1 februarie 2011 – 30 iunie 2014, intrucat a detinut simultan functiile de viceprimar si de reprezentant al Consiliului Local in Consiliile de Administratie ale unitatilor de invatamant prescolar, primar, gimnazial, liceal si ale colegiilor nationale de stat de pe raza Municipiului Braila (Gradinita cu program prelungit nr. 8 care include fosta Gradinita nr. 28, scoala cu clasele I-VIII nr. 17 „E. Teodoriu”, Colegiul National „Gh. M. Murgoci” si Colegiul Economic „Ion Ghica”), incalcand astfel dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003″, arata ANI.

Potrivit legislatiei, functia de viceprimar, la fel ca cea de primar, este incompatibila, printre altele, cu functia de membru al consiliului de administratie la societatile comerciale si institutiile publice.

Alexandru Danaila a contestat raportul inspectilor de integritate in instanta, solicitand Curtii de Apel Bucuresti anularea actului administrativ. Dupa doar patru termene de judecata, in care liderul liberalilor a cerut si sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in urma cu o saptamana, magistratii ii resping cererea ca fiind nefondata. Astfel, „sentinta” Agentiei Nationale de Integritate ramane in picioare.

Din acel moment, presedintele PNL avea doua cai de urmat, ambele cu bune si rele: putea sa faca sau nu recurs.

„Bineinteles ca o sa fac recurs”, a declarat liberalul pentru DEBRAILA.

Legea ANI spune ca persoanele declarate in incompatibilitate „nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului” sau, cum e cazul liderului PNL, „de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate”.

Pentru ca existau semne de intrebare privind paragraful din lege, in 2014, Curtea Constitutionala a stabilit ca sintagma „aceeasi functie” se refera la toate functiile alese, nu doar la cea pe care persoana declarata incompatibila a ocupat-o.

Reintorcandu-ne la cazul fostului viceprimar si la decizia sa de a depune recurs, viitorul ii rezerva doua solutii, una aflata la polul opus de cealalta. 

Daca judecatorii Inaltei Curti vor anula raportul Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Danaila va putea candida fara niciun fel de probleme la alegerile locale si parlamentare din 2020.

In cazul in care magistratii ii vor respinge recursul, presedintele PNL, cum am precizat la inceputul articolului, va sta pe tusa in 2020

Nu va putea candida pentru nicio demnitate publica, nici la alegerile locale, nici la cele parlamentare. Mai exact, liberalii vor intra in batalia politica fara ca seful lor sa apara pe buletinele de vot.

Exista si o alta situatie: Danaila „se multumea” cu hotararea Curtii de Apel Bucuresti si accepta starea de incompatibilitate. Atunci, fara discutie, liberalul putea sa candideze la alegerile parlamentare din 2020. Statea acasa la alegerile locale din vara lui 2020 intrucat hotararea a fost data in octombrie 2017 (n.r. trei ani din octombrie 2017 se implinesc in octombrie 2020, iar alegerile locale vor avea loc in vara lui 2020), insa putea ravni la un fotoliu de parlamentar (n.r. alegerile generale au loc in iarna lui 2020).

Singura cale ca Alexandru Danaila sa poata candida la parlamentare peste trei ani, putin probabila insa, in contextul unui verdict nefavorabil, este ca ICCJ sa se pronunte in mai putin de una sau doua luni.

Comentarii