In judetul Braila, mai exact in comuna Ciresu, se construieste prima ferma din Romania cu carne 100% ecologica. Potrivit AGERPRES, este vorba despre o investitie finantata din fonduri europene, un proiect castigat de Alexandru Popa, antreprenor in domeniul agricol si candidatul aflat pe locul 1 pe lista PNL pentru Camera Deputatilor.
Pentru ferma de crestere si sacrificare bovine, Popa a reusit sa atraga aproape 2,3 milioane de euro. Liberalul nu este la prima experienta in domeniul fondurilor europene, grupul de firme pe care il reprezinta reusind, in sapte ani, sa acceseze proiecte in valoare totala de 12 milioane de euro.
„Proiectul este unul complex, prevede realizarea unui adapost de animale in suprafata de 2.960 metri patrati, care poate adaposti maxim 430 de capete, pentru ca, in sistemul ecologic, exista anumite reglementari, pentru fiecare animal trebuie sa ai undeva la 3 metri patrati doar adapost, in afara de liniile de furajare. In aceste conditii, eu ma incadrez la maxim 430 de animale pe ciclu, care vor produce 100-120 tone carcasa carne de vita. In agricultura ecologica, pentru a obtine carne ecologica, un ciclu dureaza 12 luni de la momentul intrarii propriu-zise a animalului in ferma. Vreau sa merg doar pe rasa romaneasca, iar animalele trebuie achizitionate pana in varsta de sase luni, pentru a putea avea carnea ecologica in momentul sacrificarii”, a declarat Alexandru Popa pentru sursa citata.
Candidatul PNL pentru Camera Deputatilor are 30 de ani, este inginer agronom, are doua master-uri, unul in Protectia Plantelor, iar celalalt in Accesarea de Fonduri Europene, iar in prezent este inscris la doctorat, la Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, cu o lucrare de cercetare tot in domeniul agricol, mai precizeaza AGERPRES.
„Afacerile pe care le am astazi le-am inceput in urma cu sapte ani, cand m-am intors acasa, dupa ce am terminat facultatea. Am pornit de la 800 de hectare de teren agricol, iar astazi am ajuns la 2.800 de hectare. Cea mai mare parte a afacerilor mele se bazeaza pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, il stiu din scoarta in scoarta. Acum vor scoate altul, trebuie sa ma apuc sa il citesc si pe acesta, dar temele principale vor ramane aceleasi. Mi-am ales echipe bune pentru conceperea proiectelor si echipe bune de consultanta. in total, am accesat fonduri europene in valoare de 12 milioane de euro. Cu aceste fonduri europene, pana acum am achizitionat utilaje in valoare de 5 milioane de euro si am schimbat infrastructura subterana pentru irigatii cu 4 milioane de euro. in cazul proiectului privind construirea fermei eco, eu am scris planul economic si tot eu am ales fluxul tehnologic din intreaga ferma, pentru ca sunt familiarizat cu cresterea bovinelor, in prezent am o exploatatie de 200 capete de vaci de lapte”, afirma Popa.
In comparatie cu celelalte ferme eco din Romania, Alexandru Popa spune ca ferma lui va fi 100% ecologica, atat in ceea ce priveste hrana animalelor, cat si in ceea ce priveste tratamentele aplicate, inclusiv punctul de sacrificare a animalelor fiind unul eco.
„In momentul in care am depus proiectul, era prima ferma 100% eco din Romania pe dimensiunile acestea. Este o afacere de nisa, care nu a fost inca exploatata in Romania. Eu tot timpul am vrut sa incerc lucruri noi, despre care cred ca sunt benefice pentru dezvoltarea mea atat ca om, cat si ca afacere. Mai sunt ferme eco in Romania, dar sunt conventionale, in sensul ca acolo se folosesc si tratamente si anumiti biostimulatori si o hrana a animalelor care provine din cultura mare, nu din cea care este in conversie. Eu, in momentul in care am depus acest proiect, mi-am asigurat si 115 hectare de cultura mare, pe care l-am trecut doi ani in conversie, iar acum au intrat pe carne ecologica. Peste 600 mii de euro din suma totala a proiectului reprezinta numai utilajele agricole. La mine, inclusiv punctul de sacrificare pe care il am in cadrul fermei este eco”, mentioneaza antreprenorul.
Potrivit graficului de executie a lucrarilor, ferma ar trebui sa fie gata in octombrie 2021.
„Ferma eco este compusa dintr-un adapost pentru animale in suprafata de 3.000 metri patrati, o hala de depozitare a cerealelor de 1.000 metri patrati, un abator construit pe 200 metri patrati, sediul de birouri pe 400 metri patrati, silozurile in care se depoziteaza mancarea pentru animale de 600 metri patrati, o moara de furajare care le asigura animalelor hrana zilnica, un cantar de 120 metri patrati, pentru a se putea cantari tot timpul mancarea, asa se pot vedea sporurile zilnice de productie. Un tauras se cantareste o data la 30 de zile, pentru a se vedea sporul pe care il ai. (…) Carnea care va fi obtinuta de la ferma eco va fi desfacuta in marile hipermarketuri din Romania. Cererea este foarte mare, nu imi fac probleme cu comercializarea carnii ecologice, plus ca eu ma gandesc ca, pe viitor, sa imi deschid in Bucuresti doua-trei puncte de vanzare a produselor. In viitorul apropiat, imi doresc sa inregistrez si un brand cu carnea eco de Ciresu. De cand am pornit afacerile in acest domeniu, mi-am dorit ca intreaga mea activitate sa poata fi dusa la punctul maxim de eficienta, ca profit. Imi doresc sa aduc cat mai multi tineri langa mine, prin exemplul meu personal, pentru ca eu cred cea mai mare avere a unui om de afaceri este resursa umana”, a concluzionat Alexandru Popa.