stiri Braila – debraila.ro

Academicianul si matematicianul brailean Petru Mocanu a incetat din viata la 85 de ani

????????????????????????????????????

Unul dintre matematicienii de vaza ai Romaniei, putin cunoscut in orasul natal, Petru Mocanu, a incetat din viata la inceputul acestei saptamani.

Trupul neinsufletit va fi depus joi, 31 martie, ora 10:00, la foyerul Casei Universitarilor din Cluj-Napoca, iar slujba de inmormantare va incepe la ora 11:00.

Nascut la Braila, in 1931, academicianul Petru T. Mocanu si-a dedicat intreaga activitate Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, pe care a absolvit-o in 1953.

In 2007, Consiliul Local Municipal Braila i-a acordat titlul de cetatean de onoare.

A fost, in mai multe randuri, Decan al Facultatii de Matematica si multa vreme, pana la pensionare, sef al Catedrei de Teoria Functiilor. Totodata, a indeplinit si functia de prorector al universitatii clujene (1990-1992).

A fost profesor vizitator la Institutul Politehnic din Conakry (Guineea, 1966-1967) si la Bowling Green State University, Ohio (USA, 1992).

Din 1992, braileanul a fost membru corespondent al Academiei Romane, iar in 2009 a devenit membru plin. A indeplinit, intre 1996 si 2003, functia de presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania.

Dar mai presus de toate, academicianul a fost mentor a numeroase generatii de matematicieni in domeniul Analizei Complexe si este creatorul Scolii Clujene de Teoria Geometrica a Functiilor.

Are peste 180 de lucrari aparute in publicatii prestigioase din tara si strainatate, iar peste 300 de matematicieni ai lumii citeaza in peste 800 de lucrari rezultatele obtinute de Petru Mocanu.

Sursa: comunicat Universitatea „Babes-Bolyai” ; transilvaniareporter.ro

Comentarii